eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
naplemente nyaralás nyár időjárás
Nyitókép: Unsplash

A németek ötödének már csak álom az egyhetes nyaralás

Az időseknél és különösen a gyermeküket egyedül nevelőknél még rosszabb a helyzet Európa legerősebb gazdaságú országában.

Megfizethetetlen a nyaralás sokak számára Németországban. Hivatalos adatok szerint egy hét a tengernél vagy épp a hegyekben múlt évben csupán álom volt a németek 22 százaléka számára. Szakértők szerint idén aligha javul a helyzet, az idegenforgalmi árak tovább emelkedtek, akárcsak a megélhetés költségei. Különösen érintettek a gyermeküket egyedül nevelő szülők, valamint a nyugdíjasok. Az adatokat az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tette közzé.

A hannoveri székhelyű Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) hírszolgálat beszámolójából kitűnt, hogy múlt évben a németek 21,9 százalékának ahhoz is túl kevés pénze volt, hogy akár egyhetes bel- vagy külföldi kiruccanást engedjen meg magának. Az Eurostat szerint mindez kétszázalékos emelkedést jelent a 2021-es adatokhoz képest. Az utazásról lemondás főképp a gyermeküket egyedül nevelő szülőket sújtotta.

Tavaly 42 százalékuk nem engedhette meg, hogy szabadságán akár egy hétre is elutazzon.

A megélhetés nehézségei az egyedülálló szülők után főként a 65 éves vagy idősebb nyugdíjasokat sújtják. Az adatokból kitűnt, hogy az elmúlt évben 28,7 százalékuknak egyhetes utazásra sem futotta. Egy évvel korábban ugyanez az arány 27,3 százalék volt.

Az ellenzéki Baloldal Pártjának (Die Linke) parlamenti frakcióvezetője szerint az adatok bizonyítják, hogy Németország mélyen megosztott társadalmilag. "Mindenki számára lehetőséget kell biztosítani arra, hogy évente legalább egy hétre nyaralni mehessen" – hangsúlyozta Dietmar Bartsch.

A politikus szerint ehhez magasabb bérekre, megfelelő nyugdíjakra, következetes inflációellenes politikára, valamint a gyermekek nevelésének a szegénységet ellensúlyozó biztosítására lenne szükség.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×