eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Elfogott határsértők Ásotthalom térségében 2015. szeptember 18-án. A Készenléti Rendőrség munkatársai tizenöt pakisztáni és egy líbiai férfit fogtak el az ásotthalmi átkelő közelében kora délután, a migránsokat embercsempész vezette el a magyar-szerb határhoz.
Nyitókép: A kép illusztráció. MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Europol: az embercsempészet virágzó bűnözési ágnak számít

Az Europol szerint a bűnözői hálózatok jól alkalmazkodnak a migráció dinamikájában történő változásokhoz, és könnyen találnak alternatív útvonalakat.

Az EU-ba irányuló és az EU-n belüli migránscsempész-szolgáltatások piaca egyre nagyobb méreteket ölt, amit a kialakuló és súlyosbodó válságok, különösen a gazdasági recesszió, az éghajlatváltozás, valamint a konfliktusok és a demográfiai nyomás ösztönöz számos harmadik országban – olvasható az Európai Rendőrségi Hivatal jelentésében.

A hágai székhelyű uniós ügynökség szerint az uniós régió stabilitása, valamint az EU célországaiban tapasztalható állandó munkaerőigény tovább erősíti a csempészszolgáltatások piacát.

A jelentés felhívja a figyelmet:

a migránscsempészet "dinamikusan fejlődő" bűnözési ág.

A bűnözői hálózatok bizonyítottan gyorsan alkalmazkodnak az illegális migráció dinamikájában történő változásokhoz, és a bűnüldözési módszerek fejlődéséhez. A csempészeti útvonalakat, a tarifákat és a szállítási módokat a közvetítői szolgáltatások iránti kereslet, a logisztikai igények és az új migrációs csomópontok megjelenése alapján variálják. A fokozott hatósági ellenőrzések a bűnszervezeteket is arra késztetik, hogy átálljanak alternatív útvonalakra és működési módokra.

A bűnszövetkezetek további szolgáltatásokat is nyújthatnak ügyfeleiknek, beleértve a szállást az utazás különböző szakaszaiban, vagy hamis okmányok kiállítását. A migránscsempészet üzleti modelljét az együttműködés jellemzi, amely lehet eseti vagy állandó.

Emellett a bűnszövetkezetek gyakran együttműködnek egymással az embercsempészési útvonalak különböző szakaszain. Néhány nagy és több helyszínen működő bűnszövetkezet közvetítői szolgáltatásokat is nyújt a teljes útvonalon.

Akár erőszakot is alkalmaznak, ha nem fizet egy menekült

A bűnszövetkezetek összetettek és különböző szereplőkből – vezetőkből, közvetítőkből és alacsony szintű kiszolgálókból állnak. A csempészhálózatok irányítói magas szintű vezetői képességekkel rendelkeznek, képesek az illegális tevékenységeket a távolból vezérelni, míg a közvetítők többféle tevékenységben is részt vehetnek, például illegális migránsok toborzásában, valamint a logisztikai és pénzügyi folyamatok felügyeletében. A bűnszervezetek alacsony szintű kiszolgálói főként a migránsok szállításában vesznek részt.

A migránscsempész-hálózatok leggyakrabban digitális módon hirdetik útvonalaikat és tarifáikat, továbbá ezen keresztül kommunikálnak az illegális migránsokkal és készítik el hamis dokumentumaikat. Az embercsempészési tevékenységek végrehajtásához többször legális üzleti struktúrákat alkalmaznak.

A jelentés arra is kitér, hogy a migránscsempészek gyakran alkalmaznak erőszakot az illegális migránsokkal szemben, legtöbb esetben a csempészdíjak kikényszerítése végett. A bűnüldöző szervek alkalmazottai is több esetben estek áldozatul erőszakos fellépéseiknek – mutatott rá az Europol.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×