eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Krími híd tüzét oltják helikopterről Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti híd szerkezete is megsérült.
Nyitókép: MTI/AP

Kijev elismerte a felelősséget a Krími-híd elleni támadásban

Az ukrán védelmi miniszterhelyettes egy friss közleményben elismerte hazája felelősségét a Krími-híd elleni tavaly októberi támadásban a TASZSZ orosz hírügynökség vasárnapi jelentése szerint.

Hanna Maljar azt írta a Telegramon: 273 nap tel el azóta, hogy Ukrajna támadást hajtott végre a Krími-híd ellen, aminek az volt a célja, hogy zavart keltsenek az oroszok hadtáp-utánpótlásában.

Május 27-én Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője közvetve megerősítette, hogy a különleges szolgálat felelős a hidat ért támadásért.

Tavaly október 8-án egy teherautót robbantottak fel az Oroszországból a félszigetre vezető Krími-hídon. Az incidensben négy ember meghalt, és egy közelben lévő tehervonat dízelolajat szállító tartálykocsijai is kigyulladtak. A hatalmas tűzvész hatására a híd közúti szakaszának két pillére összeomlott. A vonat és gépjárműforgalom közlekedésének helyreállítása a hídon viszonylag gyorsan megtörtént. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Basztirkin terrorcselekménynek minősítette az incidenst, és azt állította, hogy az ukrán különleges szolgálatok állnak a háttérben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×