eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Vlagyimir Putyin kilövési engedélyt adhatott a zsoldosvezérre

Állítólag az orosz titkosszolgálat, az FSZB, elnöki parancsba kapta Jevgenyij Prigozsin likvidálását.

A készülő merényletről az ukrán titkosszolgálat vezetője számolt be a sajtónak. A izraeli Jerusalem Post idézte Kiril Budanov tábornokot, aki szerint az orosz bérgyilkosok már vadásznak is a Wagner csoport vezetőjére. De, mint mondta, nem lesz könnyű dolguk és az oroszoknak amúgy is többnyire hosszú időbe telik egy-egy merénylet kivitelezése.

Sőt azt sem tartotta kizártnak, hogy az FSZB nem tudja majd megölni Prigozsint. Budanov vezérőrnagy ugyanakkor azt is elárulta: Kijev egy ideje már tudott arról, hogy a Wagner csoport lázadást tervez.

Budanov egyébként úgy vélte, hogy a Fehéroroszországba vonult zsoldos csoport nem fog több problémát okozni Ukrajnának. Egy korábbi nyilatkozatában az ukrán kémfőnök a történteket úgy értékelte, hogy a Wagner csoport megszüntetésével Moszkva a saját fegyveres erőire mért csapást. Ez az alakulat volt ugyanis a legütőképesebb katonai egység, amely bármire képes volt a győzelemért - nyilatkozta Budanov..

A tábornok arról is beszélt, hogy Jevgenyij Prigozsin már egy ideje kegyvesztett lehetett Vlagyimir Putyinnál, de az elnök addig nem lépett fel nyíltan ellene, amíg hasznát látta a Wagner zsoldosainak. A lázadást követően azonban Vlagyimir Putyin haladéktalanul parancsot adott az FSZB-nek, hogy szabaduljon meg Jevgenyij Prigozsintól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×