eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Olaf Scholz német kancellár felszólal az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről rendezett konferencián Berlinben 2022. október 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Olaf Scholz nem vállalta magára Angela Merkel legendás kijelentését

Az orosz agresszió sújtotta Ukrajna további támogatást sürgette, a migráció kezelésében pedig a nagyobb szolidaritás szükségessége mellett állt ki közvetlenül az EU brüsszeli csúcstalálkozója előtt a német kancellár. Olaf Scholz szerint kiszámíthatatlanok a hét végi Prigozsin-lázadás következményei.

A szociáldemokrata politikus az ARD televíziónak adott interjúban úgy értékelte, hogy Németország a migráció kérdésében előremutató politikát folytat. A menekültek befogadásával kapcsolatos bírálatokra utalva ezúttal is hangoztatta, hogy Berlin támogatja a közelmúltban létrejött uniós menekültügyi megállapodás tervezetét. Kormánya állást foglal a menedékre nem jogosultak rendezett visszatoloncolása és ezzel összefüggésben a származási országokkal való egyeztetés mellett. Azt ugyanakkor ismételten megerősítette, hogy

Németországnak szüksége van a külföldi szakképzett munkaerőre,

azaz az ellenőrzött migráció különösen fontos a német munkaerőpiac számára. Enélkül Olaf Scholz szerint az országban belátható időn belül hétmillió munkavállaló hiányozna.

A migráció fontosságát a kancellár történelmi összefüggésekbe is helyezte. Szerinte az a jólét, amelyet az ország az 1950-es és 1960-as években felépített, a működő bevándorlásnak is köszönhető. "Ha Németország nem lenne a remény országa, ma sokkal szegényebbek lennénk, és a jólét szintje is jóval alacsonyabb lenne" – tette hozzá. A kancellár hangsúlyozta, hogy az üldözöttek számára humanitárius menedékjogot kell biztosítani, ugyanakkor ezen a téren Európában nagyobb szolidaritásra van szükség.

Elemzők szerint a kancellár meglehetősen óvatosan fogalmazott a múlt hét végi oroszországi eseményekkel kapcsolatban.

Veszélyes helyzet volt, nem lehet tudni, hogy a jövőben miként alakulnak a dolgok, illetve mindez mit jelent Oroszország jövőbeni lépéseire nézve – fogalmazott. Kiemelte a partnerekkel való együttműködést, külön is utalva Lengyelországra. "Gyorsan megegyeztünk abban, hogy nyugodtak maradunk, mert semmi közünk az oroszországi belső konfliktushoz."

Több hírforrás szerint a kancellár kitért az elől a kérdés elől, hogy "remél-e" rendszerváltást Oroszországban.

Támogatjuk Ukrajnát, hogy meg tudja védeni magát, de ennek nem az oroszországi rendszerváltás kikényszerítése a célja

– jelentette ki.

Némi derűlátással nyilatkozott a nukleáris fenyegetés kérdését illetően. Emlékeztetett arra, hogy a korábban Pekingben Hszi Csin-ping elnökkel folytatott tárgyalásokon mindketten ellenezték az atomfegyverek használatát. Fontosnak nevezte a Kínával való tárgyalásokat, és kiállt az ázsiai nagyhatalommal való gazdasági-kereskedelmi együttműködés mellett.

Scholz derűlátóan nyilatkozott az ország jövőjéről. Ugyanakkor az interjút készítő tekintélyes újságíró unszolására sem volt hajlandó megismételni elődje, Angela Merkel híressé vált, a 2015-2016-os menekültválság idején elhangzott híres "Wir schaffen das" (Meg tudjuk csinálni) kijelentését. Mindezt közvetve úgy finomította, hogy az általa vezetett kormány képes megoldani a problémákat. Ezzel összefüggésben példaként hozta fel a koronavírus-járvány és a gazdasági válság kezelését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×