eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
female lab technician doing research with a microscope in the lab. coronavirus
Nyitókép: appledesign/Getty Images

Most először halt meg valaki a kullancsok által terjesztett Oz vírusban

Egyelőre nincs védőoltás a kórokozó ellen.

Egy hetvenes éveiben járó japán nő az első ismert halálos áldozata a kullancsok terjesztette Oz vírusnak a világon. Az idős nő 2022 nyarán keresett fel egy egészségügyi létesítményt lázra és fáradtságra panaszkodva - tájékoztatott Ibaraki prefektúra kormányzata és az egészségügyi minisztérium.

Az orvosok tüdőgyulladást állapítottak meg nála, de miután állapota tovább romlott, kórházba szállították, és egy kullancsot találtak jobb combjának felső részén. Huszonhat nappal kórházba kerülése után szívizomgyulladásban elhunyt.

Az Oz vírust 2018-ban mutatták ki először Japánban a kemény testű Amblyomma testudinarium kullancsban, és jelenleg nincs ellene oltás. A kórokozó a szigetországon kívül egyelőre nem bukkant fel.

A japán járványtani intézet szerint a vírusfertőzés nem minden esetben halálos, de további kutatásokra van szükség tünetei és veszélyei felderítésére. A tudósok úgy vélik, hogy a fertőzés kullancscsípéssel terjed.

A vírus ellen termelt antitesteket találtak vadon élő majmokban, vaddisznókban és szarvasokban a Tokióhoz közeli Csiba prefektúrában, az ország középső részén található Gifu és Mie prefektúrákban, a nyugati Vakajamában és Jamagucsiban, valamint a délnyugati Oitában. Jamagucsi prefektúrában két vadász szervezetében is kimutatták az ellenanyagot.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×