eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
female lab technician doing research with a microscope in the lab. coronavirus
Nyitókép: appledesign/Getty Images

Most először halt meg valaki a kullancsok által terjesztett Oz vírusban

Egyelőre nincs védőoltás a kórokozó ellen.

Egy hetvenes éveiben járó japán nő az első ismert halálos áldozata a kullancsok terjesztette Oz vírusnak a világon. Az idős nő 2022 nyarán keresett fel egy egészségügyi létesítményt lázra és fáradtságra panaszkodva - tájékoztatott Ibaraki prefektúra kormányzata és az egészségügyi minisztérium.

Az orvosok tüdőgyulladást állapítottak meg nála, de miután állapota tovább romlott, kórházba szállították, és egy kullancsot találtak jobb combjának felső részén. Huszonhat nappal kórházba kerülése után szívizomgyulladásban elhunyt.

Az Oz vírust 2018-ban mutatták ki először Japánban a kemény testű Amblyomma testudinarium kullancsban, és jelenleg nincs ellene oltás. A kórokozó a szigetországon kívül egyelőre nem bukkant fel.

A japán járványtani intézet szerint a vírusfertőzés nem minden esetben halálos, de további kutatásokra van szükség tünetei és veszélyei felderítésére. A tudósok úgy vélik, hogy a fertőzés kullancscsípéssel terjed.

A vírus ellen termelt antitesteket találtak vadon élő majmokban, vaddisznókban és szarvasokban a Tokióhoz közeli Csiba prefektúrában, az ország középső részén található Gifu és Mie prefektúrákban, a nyugati Vakajamában és Jamagucsiban, valamint a délnyugati Oitában. Jamagucsi prefektúrában két vadász szervezetében is kimutatták az ellenanyagot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 25. 08:29
×
×
×
×