eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
SHANGHAI, CHINA - MAY 28: Chinas homegrown C919 passenger jet prepares to depart Shanghai Hongqiao International Airport for Beijing Capital International Airport during its maiden commercial flight on May 28, 2023 in Shanghai, China. The C919 completed its first commercial flight from Shanghai to Beijing on May 28. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Nyitókép: VCG/VCG via Getty Images

Egyelőre ne keressük hazánk egén Kína első utasszállító gépeit

Kereskedelmi forgalomba került Kína első saját gyártású utasszállító gépe. A kínai kormány azt reméli, hogy az új gépeknek köszönhetően csökken az ország nyugati technológiáktól való függősége. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő ugyanakkor úgy látja, hogy erre kevés esély van, az alkatrészek többsége ugyanis nyugati fejlesztésű és a gyártás is lassan halad. A részletekről Varga G. Gábort, az Egek ura blog alapítóját kérdeztük.

A gép tesztjelleggel az elmúlt egy évben már szállított ugyan utasokat, még csak nemrégiben állt menetrend szerinti forgalomba az egyik kínai légitársaság színeiben. A fejlesztés körülbelül egy 15 éves projekt keretében valósult meg, amitől a kínai légi közlekedés, illetve kínai kormány azt reméli, hogy a kevésbé fognak függni a külföldi technológiáktól – ismertette Varga G. Gábor, megjegyezve:

a valósághoz azonban hozzátartozik, hogy a törzsön kívül nem sok minden, ami a gépen kínai,

ide értve mondjuk a hajtóművet és a különféle elektronikákat, amiket európai, amerikai és japán cégek szállítanak.

Az Egek ura blog alapítója szerint aligha valószínű, hogy ezeket a jövőben kínai gyártmányúra, pláne nem kínai fejlesztésűre cserélnék. Mint mondta, a világ négy-öt komoly repülőgépgyártója ugyanazokat a termékeket használja összeszereléskor, hiszen a műszereknek, eszközöknek a kifejlesztése, aztán pedig a nemzetközi hatósági engedélyeztetése rendkívül bonyolult folyamat. Ráadásul a kínai repülőgép „sztorijában” van egy másik szűk keresztmetszet, legalábbis abból a szempontból, hogy a kínai technológiai képes-e kiváltani a külföldi technológiát, miszerint hogy maga a gyár mennyi Comac C919-es utasszállítót képes záros határidőn belül készíteni. Jelen állás szerint egy év alatt tíznél is kevesebbet, míg a konkurens A320-asból az Airbus havonta csaknem ötvenet képes előállítani – hívta fel a figyelmet Varga G. Gábor. Ami Magyarország szempontjából még érdekesebb, hogy a Wizz Airnél mostanában állt forgalomba az első olyan A320-as gépcsaládba tartozó repülőgép, ami az Airbus tiencsini gyárában szereltek össze.

Ami a gép biztonságát, minőségét illeti, a szakértő azt mondta: több ezer kilométer távolságából erre nehéz választ adni, de annyi bizonyos, hogy az utasszállító kritikus alkatrészei nyugati technológiával és nyugati szakemberek bevonásával épült. Az pedig, hogy a kínai hatóságok pecsétje rákerült erre a repülőgépre, az azt jelenti, hogy biztonságosan üzemeltethető. A fejlesztés következő mérföldköve az lehet, ha más országok engedélyeit is megkapja, ami által elérhetővé válik az, hogy nemcsak belföldi, hanem nemzetközi útvonalon is bevethető lesz. Erről egyelőre nincsenek nyilvános információk, de nem a közeljövőben fog megtörténni – tette hozzá az Egek ura blog alapítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×