eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, b2) Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke gyászszertartásán a milánói dómban 2023. június 14-én. Silvio Berlusconi június 12-én, 86 éves korában hunyt el Milánóban.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor is ott volt Silvio Berlusconi búcsúztatásán - videó, galéria

A volt olasz kormányfő, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnökének szerdai temetési szertartása tömegesemény volt, amelyre több mint kétezer politikai vezetőt vártak rendkívüli biztonsági készültség kíséretében a milánói székesegyházba.

Silvio Berlusconi ravatalát kedden a késő esti órákban zárták le a Milánó közeli Arcoréban, ahol az utolsók között szövetségesei, Giorgia Meloni miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Matteo Salvini, a Liga vezetője és Ignazio La Russa, a szenátus elnöke, az FdI politikusa rótta le kegyeletét.

Arcoréban, a Berlusconi lakhelyeként és főhadiszállásaként ismert Villa San Martino előtti utat virágokkal borították be a hétfőn elhunyt politikus tisztelői.

A milánói dómban szerda délután háromkor kezdődött szertartás előtt Silvio Berlusconi koporsóját egy rövid időre kiállították a székesegyház főbejáratánál, majd a főoltárnál helyezték el.

Az állami temetést kísérő szertartást Mario Enrico Delpini milánói érsek vezette, de a celebrálásnak volt személyes oldala is, mivel Silvio Berlusconit családja, rokonai, barátai, munkatársai és pártja Hajrá Olaszország (FI) politikai közössége is búcsúztatta.

Ott volt a temetésen Orbán Viktor miniszterelnök is, aki jó személyes és politikai kapcsolatot ápolt a volt olasz politikussal. A temetés után a Facebookon videóösszeállítással búcsúzott - egy fotógaléria mellett alább ezt is megmutatjuk.

Az első padsorokban foglalt helyet Silvio Berlusconi volt felesége és gyermekeik, valamivel távolabb ült Marta Fascina, a néhai kormányfő legutóbbi élettársa. A templomi padsor bal oldalán az első padban Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök és Giorgia Meloni kormányfő, illetve kísérőik foglaltak helyet.

Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte, aki Georgia Meloni mögött foglalt helyet.

Az AC Milan volt elnökét a futballklub szurkolói hangos tapssal és "Csak egy elnök van!" skandálással, illetve énekléssel búcsúztatták a milánói Dóm téren - írta a hirado.hu.

Milánón kívül gyászszertartásokat tartottak szerte Olaszországban.

A kormány szerdára gyásznapot hirdetett, a középületeken félárbocra eresztették az állami lobogót. Az állami gyászszertartás mellett a kormányzati intézmények többsége három napra leállította a munkát. A parlamenti üléseket és szavazásokat körülbelül egy hétre felfüggesztették.

A volt kormányfőt támogatói az elmúlt évtizedek egyik jelentősebb emberének nevezték. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Corriere della Sera című lapban írt vendégcikkében azt írta, hogy sokan akarták Silvio Berlusconit "tisztességtelen módszerekkel legyőzni".

Olasz sajtóorgánumok értesülése szerint Silvio Berlusconit saját kérésére elhamvasztják, a hamvakat a Milánóhoz közeli Arcoréban lévő luxusingatlanjában, a Villa San Martinóban helyezik el.

Koporsóját a család arcorei birtokára szállították, hamvait az ottani mauzóleumban helyezik örök nyugalomra.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×