eur:
385.87
usd:
368.6
bux:
0
2023. október 3. kedd Helga
fotó: Varga Csaba Facebook-oldala
Nyitókép: Varga Csaba Facebook-oldala

Életveszélyes csúcsra indul egy magyar hegymászó

A világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méter magas Nanga Parbatra indul június 6-án Varga Csaba Nagyváradon élő hegymászó, építész - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Varga Csaba a műsorban elmondta: célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmássza a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot.

A hegymászó arról beszélt, hogy ez az a magasság, ahol még jól tud működni az emberi szervezet. Mint mondta, már van tapasztalata ilyen magasságokkal, ez már a több mint a tizedik magashegyi expedíciója lesz. Úgy érzi, készen áll, és mindent megtesz azért, hogy az expedíció sikeres legyen.

A csúcstámadást a június 20. és 30. közötti időszakra tervezi.

Célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratos magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről, amelynek tagja - közölték hétfőn a Hazajáró című műsor Facebook-oldalán.

Mint írják, Varga Csaba a ma élő legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

A sportember június 6-án indul Budapestről Pakisztánba. Június 9-én 3-4 napos túra keretében éri el a 4200 méteren fekvő Nanga Parbat Diamir alaptáborát. Onnan aztán megkezdi az akklimatizációt és körülbelül egy hónap áll rendelkezésére a csúcs megmászásához.

ANanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos.

Címlapfotó Varga Csaba Facebook-oldaláról való.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×