eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Anthony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a NATO nem hivatalos oslói külügyminiszteri találkozója után 2023. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/NTB/Javad Parsa

Antony Blinken közölte, mi Washington szerint az előfeltétele a valódi békének

Stratégiai kudarc Oroszország számára az Ukrajna ellen folytatott háború – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Helsinkiben.

Az orosz „agresszió jelentősen visszaveti Oroszország katonai, gazdasági és diplomáciai erejét, illetve befolyását a következő években” – fogalmazott Blinken a NATO legújabb tagállamának fővárosában elmondott beszédében.

Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette: egy erős Ukrajna „előfeltétele” annak, hogy „valódi béke” jöhessen létre a térségben. Blinken visszautasította azt az elképzelést, hogy a front jelenlegi állása alapján kellene tűzszünetet kötni, mert az csak „konszolidálná” Vlagyimir Putyin orosz elnök uralmát, és lehetőséget adna neki egy újbóli támadásra.

Az amerikai tárcavezető szerint Washington minden olyan kezdeményezést támogat, amelynek célja a konfliktus lezárása, de minden ilyen kezdeményezésnek szem előtt kell tartania Ukrajna szuverenitását, területi integritását és függetlenségét. „Akár Brazília, akár Kína vagy bármely más ország erőfeszítéseit támogatjuk, ha hozzájárulnak az igazságos és tartós béke létrehozásához” – mondta.

Blinken beszédében kifejtette, hogy az Egyesült Államok segít „a jövő ukrán hadseregének felépítésében”, ami – szavai szerint –

„egy modern légierőt, integrált lég- és rakétavédelmi rendszert, fejlett harckocsikat, saját lőszergyártási kapacitást és kiképzést„ jelent.

Antony Blinken arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nagyobb figyelmet fordít a kínai „fenyegetésre” az Ukrajna elleni háború kezdete óta. Az ukrajnai válság „nem terelte el a figyelmet” a Pekinggel folytatott egyre intenzívebb versengésről – fogalmazott az amerikai külügyminiszter, hangoztatva, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt nem gyengült meg Washingtonnak az a képessége, hogy reagáljon egy esetlegesen Kínából vagy máshonnan érkező fenyegetésre.

Blinken Finnország után a héten Norvégiába és Svédországba látogat.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×