eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége elnökjelöltjének támogatói a korai, nem hivatalos eredmények hírére ünnepelnek a török elnökválasztás második fordulója után az ankarai elnöki palota előtt 2023. május 28-án.MTI/AP/Ali Ünal
Nyitókép: MTI/AP/Ali Ünal

Nem hivatalos eredmény: Recep Tayyip Erdogan marad a török elnök

Vasárnap lezajlott a török elnökválasztás második fordulója, ami biztosan rendkívül szoros eredményt hoz. Az elnök már bejelentette: ő nyert.

Vasárnap lezárult a törökországi elnökválasztás második fordulója, amelyben az al-Dzsazíra által közölt nem hivatalos urnabontási eredmények szerint a hivatalban lévő Recep Tayyip Erdogan 52:48 arányban legyőzte ellenzéki koalíciós kihívóját, Kemal Kilicdaroglut.

Törökországban nem készülnek exit poll felmérések, ellenben a hírügynökségi tudósítók megfigyelőként ott lehetnek a választás eseményein, így a török állami Anadolu Ügynökségtől származó információk szerint 52:48 százalákos arányban nyerhet Erdogan elnök a kihívóval szemben.

Az olló egyébként zárulni látszott vasárnap este, ugyanis a szavazatok kétharmadának összeszámlálása után még 55:45-re vezetett Recep Tayyip Erdogan, igaz, az ANKA kormányfüggetlen hírügynökség 49,98:50,02-t jelentett 82 százalékos feldolgozottságnál, valamivel később viszont már a mérleg átbillenését Erdogan javára.

A választáson a részvételi arány nagyon magas, valamivel 85 százalék fölötti volt.

Erdogan: Törökország győzött

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Isztambulban az elnökválasztás részeredményeire alapozva bejelentette győzelmét, és köszönetet mondott minden állampolgárnak, aki az elkövetkező öt évre is rá bízta az ország irányítását. Erdogan, aki egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára.

Erdogan beszédében hozzátette: a CHP vélhetően számon kéri Kilicdaroglun a vereséget.

"A nemzet győzött, köszönet és hála illeti ezért" - kommentálta első szavaival a választás előzetes eredményeit a török politikát két évtizede uraló Recep Tayyip Erdogan elnök.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×