eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: Varga György

Ellepték a szúnyogok Horvátország keleti részét

A szúnyoggyérítés csak akkor indokolt, ha óránként 200 csípésnél többet regisztrálnak a szakértők, és ezt a számot már elérték az ország keleti részén.

A csapadékos időjárás az elmúlt hetekben nagyon kedvezett a szúnyoglárváknak, akik mára ellepték Horvátország keleti részét – írja a vg.hu.

A szúnyogok legnagyobb fészke a Duna és a Dráva összefolyásánál található Kopácsi rét természetvédelmi terület, ahol tilos a beavatkozás, ezért a hatóságok tehetetlenek. A sok eső miatt ráadásul számos helyen kiöntöttek a folyók, a víz visszahúzódása után pedig várhatóan még több lesz a vérszívó bogár.

A moszkitók annyira ellepték a szlavóniai településeket, hogy

ha nem muszáj, a horvátok esténként inkább nem mennek ki otthonaikból.

A protokoll szerint a szúnyoggyérítés akkor indokolt, ha óránként 200 csípésnél többet regisztrálnak a szakértők. Ezt a mennyiséget viszont az ország keleti szegleteiben már rég meghaladta a csípések száma. A helyzet még távol áll a 2021-es rekordévtől, amikor a Kopácsi rétben óránként 26 806 csípést mértek a kutatók. Akkor az önkormányzatok kérésére a kormány rendkívüli helyzetet hirdetett, és a természetvédelmi területen is engedélyezte a szúnyogok irtását.

Európai Amazonas

A NATURA 2000 program védettséget élvező mocsaras területen egyébként közel 300 féle madár, 55 emlős, 48 hal, 10 kétéltű és 11 hüllő faj található, de 85 féle rovar, köztük hat védett szúnyogfaj is él. A moszkitók irtása elsősorban utóbbiak miatt nem lehetséges az európai Amazonasnak is nevezett ártéri területen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×