eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ron DeSantis floridai kormányzó a Republikánus Zsidó Koalíció évenkénti vezetői találkozóján a Las Vegas-i The Venetian szálloda-kaszinóban 2022. november 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Carloine Brehman

Szakértő: érdemi dolgokban különbözik Ron DeSantis Donald Trumptól

Ron DeSantis floridai kormányzó hivatalosan is benyújtotta az elnökválasztási kampány megkezdéséhez szükséges papírokat. A felmérések szerint a politikus a második helyen áll a republikánus szavazók körében, de nagy a szakadék közte és a volt elnök, Donald Trump között. Ron DeSantis esélyeiről Csizmazia Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársát kérdeztük.

Érdekes módon a Twitteren jelentette be amerikai elnökjelölti indulását Ron DeSantis floridai kormányzó, ez példátlan republikánus oldalon; mint Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa az InfoRádióban elmondta, ezért a gesztusért kapott a jelölt hideget-meleget, a "vétellel" ugyanis technikai problémák voltak, így maga a bejelentés, tartalmi elemeit tekintve, a Foxnak adott interjúban történt meg.

"Újat nem tudtunk meg, Ron DeSantis elmondta, hogy amivel ő foglalkozna, az

  • a határvédelem,
  • a kultúrharc (woke ideológia, abortusz)
  • Ukrajna.

Amit igazából kiemelt: falat emelne a déli határra és szigorítaná a bevándorlást, a legális bevándorlás esetében pedig az integrációra helyezte a hangsúlyt. Illetve az energiapolitikát emelte még ki, konkrétan valószínűleg a fosszilis energia kitermelését - például a palagázét - liberalizálná" - részletezte.

Rámutatott még, az oktatáspolitika mentén fejtette ki a "mélyállamról" alkotott elméletét Ron DeSantis, "konkrétan azt mondta, hogy az általános iskolák esetében szabadabbá tenné az iskolaválasztást országos szinten a családok, szülők számára".

A klímaváltozás kapcsán újdonság nem hangzott el - mondta.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, mintha nagy lenne a lemaradása Donald Trumphoz képest a republikánus oldalon. Ezzel kapcsolatban Csizmazia Gábor elmondta,

  1. előnyére válhat az életkora (44 éves)
  2. előnyére válhat a karaktere (nem kívülről jött a politikába, nem "celeb", mint Donald Trump), "van teljesített katonai szolgálata, rangos egyetemekre járt (Harvard, Yale) és van politikai tapasztalata kongresszusi képviselőként, kormányzóként is.

"Amit viszont igazán az előnyére tud kovácsolni, az a teljesítmény, vagyis Ron DeSantis megválasztható; itt van a kutya elásva, eddig is erről szólt a republikánus térfélen a vita.

Lehet vitatkozni, hogy ki milyen népszerű, de a kulcskérdés nem az, hogy ki a kemény mag számára népszerű, inkább az, hogy ki megválasztható"

- fejtegette.

A megválaszthatóságra a másik indikátor szerinte, hogy mennyire tudja szavazatokra váltani politikai teljesítményét Ron DeSantis, ebben jobb is Csizmazia Gábor szerint, mint Donald Trump.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×