eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő vezette  Új Demokrácia (ND) nevű konzervatív párt támogató ünnepelnek a görög parlamenti választások első eredményeinek ismertetése után Athénban 2023. május 21-én. A szavazatukat már leadott választók megkérdezésével készült gyorsfelmérés szerint az ND a voksok 36-40 százalékát szerezheti meg, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok 25-29 százalékára számíthat.
Nyitókép: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Nem lesz dráma a görögöknél, megerősödve jött ki a választásokból a konzervatív kormánypárt

Több mint 30 párt indult a hétvégi görögországi választásokon, az eredmények szerint a kormányon lévő konzervatív Új Demokrácia pártja szerzett elsöprő fölényt, igaz, a szükséges 50 százalékot nem sikerült elérnie. Az eredményekről és a hogyan továbbról kérdeztük Fokasz Nikosz emeritus professzort.

Fokasz Nikosz emeritus professor az InfoRádióban a hétvégi, konzervatív sikerrel zárult "sokpártos" görög választással kapcsolatban elmondta, 7-kor zártak az urnák, de fél 9-kor már tudni lehetett, ki a győztes, az elemzők, az újságírók és az átlag görögök sem akartak hinni a szemüknek, olyan különbség alakult ki az első két helyezett között: az Új Demokrácia 41 százalékot kapott, a négy évvel ezelőtti, győztes eredményéhez képest is 2 százalékot erősödött.

"A kihívó lényegében a baloldali Sziriza volt, 32 százalékot kapott négy év kormányzás után, most ellenzékben 11 százalékot veszített, ők a nagy vesztesek" - folytatta; 1974 óta nem értek el ennyire rossz eredményt.

A szavazatok több mint 50 százaléka kell a kormányalakításhoz, erre reagálva Fokasz Nikosz azt mondta, előre hozott választásokra kerül sor, szinte minden nyilatkozó politikus azt sugallta, hogy erre készül.

"A győztes mindent visz" választási rendszer

"A győztes Új Demokrácia, amelyik az egész kampányban arról beszélt, hogy az adott nemzetközi gazdasági, geopolitikai körülmények között Görögországnak stabil, egypárti kormányzásra van szüksége, a koalíciós kormányzást instabil, kaotikus lehetőségnek nevezték a kampányban" - mutatott rá.

Ezt a 41 százalékot tehát úgy értelmezheti a párt, hogy az egypárti kormányzásra való törekvésre kapott támogatást vasárnap este.

"Az új választási rendszer, amelyet már évekkel ezelőtt megszavaztak, a győztes pártnak a mostani rendszerrel ellentétben olyan bónuszt ad, hogy a vasárnapi eredménnyel a megszerzett 145 parlamenti hely helyett - 151-re lenne szükség az önálló kormányzáshoz - 175-öt nyújtana; nagy magabiztossággal az Új Demokrácia a megismételt parlamenti választásokon abszolút többségre tenne szert,

nem áll érdekében sikeres koalíciós tárgyalást folytatnia senkivel"

- tisztázta.

Márpedig a görög alkotmány előírja, hogy a köztársasági elnök 3 napra megbízza tárgyalásokkal a győztes pártot, aztán a második helyezettet is, majd a harmadik helyezettet is. Ha nincs egyik választásnak sem eredménye, automatikusan feloszlatják a görög parlamentet, és előre hozott választások jönnek.

Hogy most milyen állapotban van az ország, illetve gazdasága, arról azt mondta, kettős arculatú.

"Nagyok a társadalmi és szociális különbségek, a társadalom egyharmada a szegénységi küszöb alatt él. Nyilván őket sújtja leginkább az infláció és mindenfajta megszorítás, amire lehet számítani is. A kormány viszont sikeresen kezelte a kihívásokat, sok ilyen volt:

  • 2020 elején Erdogan török elnök megnyitotta a határokat a menekültek előtt, több 10 ezren tódultak a szárazföldi határ felé
  • világjárvány
  • ukrajnai háború
  • infláció
  • energiaárak
  • üzemanyagárak,

de nehézségek ide vagy oda, az emberek nem hitték el a kihívónak, hogy jobban tette volna a dolgát az elmúlt négy évben" - ecsetelte. Ráadásul a Sziriza mindenfajta koalíciós javaslatára a többi ellenzéki párt mindeddig nemet mondott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×