eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

"A pokolban ma pezsgőt bontanak" - az egyik vádlottat felmentették Ján Kuciak perében

Felmentették a vád alól Marian Kočner vállalkozót Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának megrendelése és az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében. A másik vádlottat, Alena Zsuzsovát viszont bűnösnek találta a bazini Specializált Büntetőbíróság, és 25 év szabadságvesztésre ítélte. A két áldozat családja értetlenül áll a bíróság ítélete előtt.

Óriási sajtófigyelmet kapott a Kuciak-perben hozott ítélethirdetés. A Specializált Büntetőbíróság bazini tárgyalótermébe száznál is több újságíró kért akkreditációt, köztük külföldi stábok is. Mindez nem véletlen, hiszen az önálló Szlovákia történetének egyik legsúlyosabb gyilkossági ügyében mondott ítéletet a bíróság. Az pedig meglepetést eredményezett. Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében a két vádlott közül ugyanis csak az egyiket, Alena Zsuzsovát ítélték el, a gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozót azonban felmentették.

„Nem bizonyított, hogy a bűntettet a vádlott, Marian Kočner. követte el” – mondta Ružena Sabová, a bírói szenátus elnöke a felmentésről szóló döntés kapcsán. Az ítéletet a háromtagú szenátus két tagja támogatta. Alena Zsuzsovát Szlovákia jelenlegi főügyésze, Maroš Žilinka és egy másik ügyész, Peter Šufliarsky meggyilkolásának megrendelésében, továbbá engedély nélküli fegyverviselés bűntette miatt is bűnösnek találták.

A meggyilkolt újságíró és menyasszonya családja értetlenül áll a bíróság ítélete előtt. „Egyáltalán nem értem, hogy lehet, hogy Zsuzsovát elítélték, Kočnert ártatlannak találták” – mondta Ján Kuciak édesapja. Az áldozatok családja rendkívül csalódott az ítélet miatt. „Pfuj az igazságszolgáltatásnak Szlovákiában” – mondta Martina Kušnírová édesanyja, és vulgárisan szitkozódott.

Ján Kuciak, az aktuality.sk webportál oknyomozó újságírója és menyasszonya, Martina Kušnírová öt évvel ezelőtt lett brutális gyilkosság áldozata. A fiatal újságíró által feltárt gazdasági csalások leleplezése miatt ölték meg őket. A szlovák jegyespárt nagymácsédi családi házukban hidegvérrel legyilkolták. A rendőrség 4 nappal később talált rá a holttestekre.

A gyilkosság végrehajtóit, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást már korábban 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, a közvetítő Andruskó Zoltán pedig 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

A bűncselekmény hatalmas felháborodást váltott ki a szlovák közéletben, 2018 márciusában Pozsonyban a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom tüntetést szervezett, amelyen több tízezer ember vett részt. A demonstrációk aztán a következő hetekben is folytatódtak, és a helyzet végül odáig fajult, hogy elsőként Robert Kaliňák belügyminiszter, majd később Robert Fico miniszterelnök is kénytelen volt lemondani.

Őt Peter Pellegrini követte a kormányfői poszton, aki a péntek délutáni ítélethirdetést úgy kommentálta, hogy tiszteletben tartja a bíróság ítéletét, melyet egy újabb lépésnek tart az igazság felé vezető úton.

Vele ellentétben Grendel Gábor, a pozsonyi parlament magyar alelnöke az ítélethozatal után szűkszavúan csak annyit írt a Facebook-oldalára, hogy: a pokolban ma pezsgőt bontanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×