eur:
389.32
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Kipattant a zászlóvita Berlinben a második világháborús évforduló előtt

Egy nappal a második világháború befejezésének 78. évfordulója alkalmából szervezett németországi megemlékezések előtt még nem dőlt el, hogy tilos-e az orosz zászlók használata. A főváros rendőrsége mind az orosz, mind az ukrán zászlók esetében a tiltás mellett döntott, a hét végén a berlini közigazgatási bíróság azonban megvétózta ezt. A rendőrség panaszt emel a döntés egy része ellen.

A berlini rendőrség múlt pénteken úgy rendelkezett, hogy a Vörös Hadsereg elesett katonái előtti méltóságteljes tiszteletadás biztosítása érdekében tilos orosz vagy ukrán zászlóval megjelenni a berlini szovjet emlékműveknél a második világháború befejezésének 78. évfordulóján tartandó rendezvényeken. A rendőrség úgy határozott, hogy a május 8-ra és 9-re szervezett megemlékezéseken tilos bármiféle megnyilvánulás, amely alkalmas "az ukrajnai háború helyeslésére, dicsőítésére vagy felmagasztalására".

A rendőrségi határozattal azonban nem értett egyet a berlini közigazgatási bíróság, és nem sokkal később úgy döntött, hogy a zászlók a megemlékezések különböző helyszínein engedélyezettek.

A bírósági döntéssel azonban a rendőrség nem értett egyet.

Az RBB rádióállomás beszámolója szerint éppen ezért panaszt emelt a legfelső közigazgatási bíróságnál a tiltó döntés ellen.

A beszámolóból kitűnt az is, hogy a közigazgatási bíróság első fokon előbb az ukrán zászlók, illetve más szimbólumok használatára vonatkozó rendőrségi tilalmat helyezte hatályon kívül. Nem sokkal később ugyanakkor az orosz zászlók használatára vonatkozó rendőrségi tilalmat is hatályon kívül helyezte.

Az RBB-nek nyilatkozó illetékes szóvivő szerint a berlini rendőrség az ukrán zászlók engedélyezése ellen ugyanakkor nem nyújtott be panaszt. A rendőrség a tilalmat azzal indokolta, hogy a megemlékezések során összetűzésektől tart.

A második világháború után több nagyszabású emlékhelyet alakítottak ki Berlinben a náci Németország fővárosáért vívott csatában elesett több mint 80 ezer szovjet katona tiszteletére. A legnagyobb háborús emlékmű az egykori Kelet-Berlinben fekvő treptowi parkban áll, a csaknem 300 ezer négyzetméteres terület egyben katonai temető is, nagyjából hétezer szovjet katona nyughelye.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×