eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
III. Károly brit király a londoni uralkodói rezidenciához, a Buckingham-palotához érkezik 2022. szeptember 9-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő az előző nap, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Gálik Zoltán: látható uralkodást szeretne III. Károly

A Corvinus Egyetem docense hétfő este az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

Szombaton koronázták meg Londonban a tavaly szeptemberben II. Erzsébet halálával trónra lépett III. Károlyt és feleségét, Kamillát.

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, a királyság első fél évében kiderült, nem szorul majd annyira háttérbe, mint édesanyja.

"Amíg herceg volt, nem kötötték azok a szigorú szabályok, amelyek az alkotmányos monarchia keretein belül az uralkodónak nem adnak lehetőséget a közvetlen politizálásra, de azt lehetett tudni, hogy nagyon aktívan szeretne majd bekapcsolódni több olyan területen a mindennapok eseményeibe, mint

  • a környezetvédelem
  • a jótékonyság,

és lehetett látni, hogy próbálkozott is ezeken a területeken, igaz, volt, amikor nem engedte el a kormány Kairóba..." - magyarázta. "Látható uralkodást szeretne" - foglalta össze.

Hogy lehet-e valamiféle hatással az új brit király a magyar-brit kapcsolatokra, arra azt mondta, a királynak Erdélyhez nagyon szoros kapcsolódása van, lehet, hogy a magyarság a királyság udvartartásának egy érdekes színfoltja lesz.

A királyság és az uralkodó elfogadottságáról szólva hozzátette, 15 ország államfőjeként Károly elfogadottsága nem olyan magas, mint anyjának, "hátrányból indul", sok botránya is volt az életben.

Gálik Zoltán hétfő este az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz, a téma: III. Károly koronázása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×