eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Résztvevők a monarchiát ellenző brit csoport, a Republic (Köztársaság) tüntetésén Londonban 2023. május 6-án, III. Károly brit király koronázásának napján. A „nem az én királyom” jelmondattal meghirdetett tiltakozóakció résztvevői a koronázási menet útvonalán fejezik ki a brit uralkodócsaláddal szemben érzett ellenérzésüket.
Nyitókép: MTI/EPA/Cathal McNaughton

Koronázás: 52 letartóztatás, 3 késelés, és még egy "tolatással" is gond akadt

Szombaton koronázták meg III. Károly királyt és hitvesét, Kamilla királynét a londoni Westminsteri apátságban - a történelmi esemény nagyobb bonyodalom nélkül zajlott le, de voltak kisebb attrocitások.

Hivatalos közlés szerint 52 embert kellett letartóztatni tüntetés miatt: a rendőrök elvitték a Republic monarchiaellenes csoport vezetőjét és 51 másik személyt III. Károly király szombati koronázásának idején, mondván, hogy kötelességük a rendbontás megelőzésére erőteljesebb, mint a tiltakozás joga.

A tüntetők sárga ruhát viseltek - hogy kitűnjenek a vörös-fehér-kék színek és ruhák közül, amelyek a koronázásra összegyűlt tömeget jellemezték -, és "Nem az én királyom" táblákat tartottak fel.

A csoport jelentette be, hogy kampányigazgatóját, Graham Smith-t a felvonulás megkezdése előtt őrizetbe vették, és a közösségimédia-felületeikre fényképeket töltöttek fel, amelyek tanúsága szerint a rendőrök több tüntető plakátjait lefoglalták - írta a Reuters.

Karen Findlay, a koronázási ünnepség rendfenntartóinak vezetője szerint egy nagyobb akcióval léptek fel a tüntetők ellen, ennek eredménye az 52 letartóztatás. Smith két nappal a koronázás előtt is már arról nyilatkozott, hogy demonstrációt fognak szervezni a koronázás helyszínére.

Egy incidens szerencsére baj nélkül végződött, de sokan látták az erről készült videót a közösségi oldalon: mint ismert, szombaton a ceremóniára és az uralkodó üdvözlésére 350 ezer fősre becsült tömeg gyűlt össze, amely teljesen megtöltötte a palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárutat. Minden rendben ment, egyetlen esemény zavarta meg az idillt: a királyi körmenet közben a hintó mögött vonuló egyik ló valamitől megrémült, hátrálni kezdett és nekiütközött a felvonulástól a közönséget elválasztó kordonoknak.

A katonák azonnal szaladtak segíteni a kordonhoz, illetve egy a megbokrosodott lóhoz sietett. Végül kiderült, hogy nagyobb sérülés nem történt, és csak egy rendőrnőnek nyújtottak segítséget a kollégái, aki elsántikált a helyszínről.

@felipaganti ASÍ FUE EL MOMENTO EN EL QUE CASI NOS APLASTA UN CABALLO DURANTE LA CORONACIÓN ? ? El hecho ocurrió durante la procesión de Westminster Abbey a Buckingham Palace. El caballo se retobó, comenzó a caminar para atrás hasta que se chocó contra las vallas. #coronation #royalfamily #kingcharles #london #uk #horses #queenconsort #camilaparkerbowles ♬ original sound - Feli

A Blikk arról számolt be, hogy három embert késeltek halálra Londonban Károly király koronázása előtt, de egyiknek sem volt köze a jelen eseményekhez.

  • Péntek este a jelentések szerint két csoport macsetékkel verekedett a Dagenham Heathway metróállomás közelében. A rendőrséget és a londoni mentőszolgálatot nem sokkal éjfél előtt hívták ki, és egy 18 éves fiút találtak szúrt sérülésekkel, aki a helyszínen meghalt.
  • Szintén pénteken egy férfit halálosan megkéseltek a Hackney Mare Street egyik lakóházában. Egy 40 és egy 50 év körüli férfit, valamint egy 50 év körüli nőt tartóztattak le gyilkosság gyanújával.
  • Egy 16 éves fiú pedig éppen hazafele tartott az iskolából, amikor támadói leszúrták, akik egy szemtanú szerint rá vártak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×