eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
The concept of Russias invasion of the territory of Ukraine. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Bendarzsevszkij Anton: küszöbön az ukrán ellentámadás

A posztszovjet térség szakértője az InfoRádióban azt mondta, hogy csak az időjárástól függ, mikor indul az offenzíva.

Az ellentámadás részben már megindult – mondta Bendarzsevszkij Anton, mivel az ukrán erők az elmúlt két hétben sorra támadták az orosz logisztikai csomópontokat, üzemanyag-tároló központokat. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója arról is beszélt, hogy már dezinformációs kampány is zajlik, hasonló ahhoz, mint amely a tavaly szeptemberi ukrán offenzívát megelőzte. A médiában számtalan ellentmondásos hír látott napvilágot a támadás időpontjáról és helyszínéről – hangsúlyozta a szakértő.

Most hasonló kampányt látunk, ami egyébként nemcsak szóban és írásban, a sajtón keresztül zajlik, hanem különböző fizikai eszközökkel is próbálják megtéveszteni a másik felet. Például felfújható tankokat, HIMARS rakéta-sorozatvetőket, légvédelmi rendszereket raknak ki. Ilyeneket például Csehországban gyártanak Ukrajna számára.

Sokszor az oroszok azt jelentik, hogy sikerült megsemmisíteniük ilyen vagy olyan ukrán nehézfegyvert, pedig valójában csak egy makettet robbantottak fel.

A cseh Inflatech cég által gyártott csali, felfújható légvédelmi rakétás járművek. Forrás: Iflatech
A cseh Inflatech cég által gyártott csali, felfújható légvédelmi rakétás járművek. Forrás: Inflatech

Bendarzsevszkij Anton szerint elképzelhető, hogy az Amerikában kiszivárgott titkos, háborús dokumentumok is a dezinformációs kampány részei. A valós erőviszonyokról ugyanakkor sok konkrétumot nem tudni – emelte ki a szakértő. A NATO-főtitkár nyilatkozatai szerint a szövetség szinte teljes egészében leszállította Ukrajnának az ígért fegyvereket.

Úgy tűnik, Oroszország is készül – folytatta a szakértő. Az elmúlt hetekben ugyanis számos katonai szolgálattal kapcsolatos törvényt módosítottak és szigorították a behívást is.

Ám mindkét fél szűkében lehet a lőszernek

– mondta Bendarzsevszkij Anton, ami indokolhatja a lőszer-felhasználás intenzitásának csökkenését, hiszen a szemben álló hadseregek az ellentámadásra tartalékolnak.

"A szakértők jelenleg Zaporizzsja térségében várják az ellentámadást. Itt ugyanis a legkönnyebb előrenyomulni, ráadásul ketté tudnák vágni az orosz erőket, és az utánpótlástól is elszigetelnék őket" – mondta Bendarzsevszkij Anton. Ugyanakkor az oroszok is itt számítanak az offenzívára, az elmúlt hónapokban komoly védelmi rendszert építettek ki. Az esős idő elmúltával, a harcjárművek mozgását ellehetetlenítő sár felszáradása után, május második felében vagy nyáron indulhat meg az ukrán támadás a szakértő szerint.

"Nagy a nyomás az ukránokon,

de tartok tőle, hogy olyan bravúrt már nem fognak tudni végrehajtani, mint amit tavaly láttunk, amikor a megszállt területek negyven százalékát visszafoglalták. Oroszország tanult a hibákból, és lényegében hat-hét hónapja volt, hogy védelmi állásokat építsen ki. Most más lesz a helyzet, mert olyan ellentámadás fogunk látni, amikor az oroszok sokkal jobban védekeznek, mint eddig" – hangsúlyozta a szakértő.

Bendarzsevszkij Anton szerint ha az ukrán támadás sikeres lesz, akkor az tárgyalóasztalhoz kényszerítheti az oroszokat, de ha nem éri el az általuk várt eredményt, a nyugati támogatások is alábbhagyhatnak, patthelyzet állhat elő és befagyott konfliktussá alakulhat a háború.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×