eur:
393.32
usd:
367.76
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Ferenc pápa beszédet mond a fiatalokkal rendezett találkozóján a Papp László Budapest Sportarénában 2023. április 29-én, háromnapos magyarországi apostoli látogatásának második napján.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarországi pápalátogatás: „a lényegről mélyen hallgat az olasz sajtó”

Az Olaszország-szakértő szerint a fősodratú olasz média Ferenc pápa magyarországi látogatásának legfontosabb üzeneteit elhallgatta, csak a programjáról számolt be.

Szomráky Béla újságíró azzal kezdte, hogy majdnem totális csend övezte Olaszországban Ferenc pápa magyarországi látogatását. Mint mondta, nagyon nehéz visszhangról beszélni akkor, amikor a fősodrúat médiában tulajdonképpen a pápa leginkább figyelemreméltó megnyilvánulásai abszolút nem kaptak szerepet.

„Érdekes mondjuk, ahogy megelőlegezte az egész látogatást a Corriere della Sera, miszerint, hogy »a pápa meg tudja-e majd fékezni Orbánt«, de hasonló szellemben rugaszkodtak neki a látogatásról való tudósításoknak a »többiek« is” – mondta az Olaszország-szakértő, további példaként említve a La Stampát, amely úgy fogalmazott, hogy a pápa találkozik a „galaxis szuverenista fejével”, Orbán Viktorral, aki arról ismert, hogy az álláspontja a migráció és a szolidaritás terén messze áll az egyházfőétől, de a háború kapcsán esetleg megkönnyítheti a dialógust Vlagyimir Putyinnal.

Az újságíró szerint a tudósítások is ebben a szellemben készültek. Mondjuk, hogy Ferenc pápa miért akarná megszelídíteni Orbán Viktort, amikor annak az országnak a vezetője, ahol az egyházak a legnagyobb támogatást kapják, és amelynek az Alaptörvényében le van fektetve, hogy Magyarország keresztény ország – magyarázta Szomráky Béla.

A pápa legfőbb üzeneteiről ugyanakkor nem ír a legbefolyásosabb olasz média

– emelte ki. Sehol nem említik például, hogy nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat, vagyis Oroszországgal is fenn kell tartani a kapcsolatot, különben soha nem jutunk el a békéhez. Ahogyan Ferenc pápa „béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli világ”, vagy a nemzetközi szervezetek (ENSZ, Európai Unió, stb., melyek feladata a béke biztosítása lenne) válságáról szóló gondola is feledésbe merült.

Szomráky Béla megemlítette a migráció kérdését is, amivel kapcsolatban a szentatya – amellett, hogy természetesen a nyitottságot hangsúlyozta – úgy fogalmazott, hogy az egy komplex dolog, ami csak úgy kezelhető, ha Európa közös erőfeszítéseket tesz. „A háborúval kapcsolatban pedig azt hányja mindenki szemére: hol vannak azok a kreatív erőfeszítések, amik eddig mindig is jellemezték Európát” – tette hozzá az Olaszország-szakértő, megismételve, hogy a felsorolt pápai üzenetekről az olasz sajtó szemérmesen hallgat.

Csak a vatikáni lapok számoltak be arról, hogy mi minden hangzott el a pápától és a magyarországi vezetőktől – zárta gondolatait Szomráky Béla.

A pápalátogatáshoz kapcsolódó összes cikkünk itt érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×