eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Comore-szigeteken bejegyzett Kubrosli Y teherhajó az odesszai gabonakikötőben 2022. augusztus 19-én. A fekete-tengeri ukrán kikötőkből augusztus 1-jén újraindult az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz támadás óta szünetelő gabonakivitel.
Nyitókép: MTI/EPA/STR

Orosz dróntámadásra riadtak Odessza lakói

Az ukrán légvédelem sok eszközt megsemmisített.

Orosz dróntámadás érte szerdára virradóra a dél-ukrajnai Odesszát, áldozatokról nem tudni - közölték a fekete-tengeri kikötőváros hatóságai.

A tájékoztatás szerint az iráni gyártmányú Sahed-136 típusú drónok nagy részét az ukrán légvédelem megsemmisítette, egy épületet találat ért.

A támadás nyomán keletkezett tűz oltását megkezdték.

Az ukrán hadsereg részéről bejelentették, hogy

előző nap összesen tíz drónt semmisítettek meg: a többi között orosz Orlan-10 megfigyelő drónokat és Sahed-136 típusú harci drónokat.

Hozzátették, hogy kedden az orosz erők összesen négy rakétatámadást és 60 légicsapást hajtottak végre, több civil megsebesült.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) januárban világörökségi helyszínné nyilvánította Odessza történelmi óvárosát. A kikötőváros kulcsszerepet játszik az ukrajnai gabonaexportban.

Mindeközben a német kormány egyik, Berlin Kijevnek szánt fegyverszállítmányait listázó weboldala Németország Patriot légvédelmi rendszert küldött Ukrajnának.

Németország és az Egyesült Államok korábban arról egyezett meg, hogy mindketten küldenek ilyen típusú légelhárító rendszert Kijevnek azért, hogy az ukrán erők hatékonyan védhessék ki a polgári infrastruktúrát érő orosz támadásokat.

Német katonai források azt közölték a sajtóval, hogy emellett a német és az amerikai hadsereg ukrán katonákat képez ki egy NATO-tagország területén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×