eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
ZHUHAI, CHINA - NOVEMBER 03: A J-10 fighter jet of Chinese air forces August 1 Aerobatic Team arrives at Zhuhai Air Show Center on November 3, 2022 in Zhuhai, Guangdong Province of China. The 14th Airshow China will be held from Nov. 8 to 13. (Photo by Zhou Guoqiang/VCG via Getty Images)
Nyitókép: Zhou Guoqiang/VCG via Getty Images

A "Pentagon-iratok" alapján Tajvannak nagyobb lehet a félnivalója, mint Ukrajnának

Egy esetleges kínai invázió esetén.

A The Washington Post újabb részleteket fedett fel a két héttel ezelőtt kiszivárgott, titkos Pentagon-iratok közül, amelyek ezúttal Tajvan védelmi képességeivel foglalkoznak. A jelentések összegzéséből kiderül, a tajvani védelem sokkal rosszabb állapotban van, mint amilyennek korábban hitték, és a térségbeli amerikai képességek is jelentősen erodálódtak, köszönhetően Kína katonai fejlesztéseinek.

A dokumentumok legfontosabb pontjai szerint a tajvani képviselők kételkedtek abban, hogy a légvédelmük képes-e „pontosan észlelni a rakétakilövéseket”. A jelentés hozzáteszi, a rendelkezésre álló harci repülőgépek több mint fele nincs bevetésre kész állapotban, a titkos óvóhelyekre történő áthelyezés pedig egy hétnél is többet venne igénybe. Ez pedig azt jelenti, hogy Tajvan nagy valószínűséggel képtelen lenne elmenekíteni a rendelkezésre álló gépparkját a kínai rakétacsapások elől, így azok az első órákban a földön megsemmisülnének – idézi a cikket a Portfolio.

Az értékelésben az is szerepel, hogy a légi fölényért vívott csata létfontosságú a harctéri sikerek szempontjából, példaként pedig Oroszország Ukrajnában zajló hadműveleteit hozza. Oroszország ugyanis a mai napig nem volt képes totálisan uralni a légteret Ukrajna felett, ami kihatással van a műveleti sikerességére is.


(Kínai haggyakorlat Tajvan szigete körül)

Ráadásul, a hírszerzés által készített értékelések szerint Tajvan légvédelmi egységei nem rendelkeznek „közös műveleti képpel”. Magyarul, nem képesek saját egységeik mozgásának élő nyomon követésére. A kommunikációt az is nehezíti, hogy nincsenek kompatibilis, biztonságos rádiók, és a célpontokat nem látják el azonosítóval, ami megnöveli annak kockázatát, hogy több egység tüzel ugyanarra az ellenséges egységre.

Egy másik, a témával foglalkozó értékelés szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg ("Chinese People's Liberation Army" – PLA) elmúlt évek során végrehajtott modernizációja és a megnövekedett műveleti tempó „erodálja” az amerikai hírszerzés képességeit arra, hogy észlelje az esetleges kínai készülődést az invázióra. A Csendes-óceánon megtalálható amerikai erők ráadásul hatalmas területen vannak szétszóródva, amely még nagyobb kihívást jelent az időbeni megérkezésre – olvasható mások mellett.

„Ukrajnával ellentétben nincs olyan helyzet, amelyben Tajvan meg tudná védeni magát az Egyesült Államok közvetlen katonai beavatkozása nélkül.

Tajvannak azonban elég sokáig kell kitartania ahhoz, hogy az Egyesült Államok elegendő erőt tudjon a hadszíntérre vezényelni”

– vélekedett Oriana Skylar Mastro, a Stanford Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének munkatársa.

Tovább súlyosbítja az Egyesült Államok helyzetét egy másik értékelés szerint az is, amely szerint Kínának rengeteg, az űrben is bevethető fegyver áll rendelkezésre, amelyeket az amerikai beavatkozás elrettentésére, késleltetésére és szükség esetén legyőzésére lehet használni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×