eur:
390.96
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium
Nyitókép: artJazz/Getty Images

Elképesztő tárgyakat találtak a titkos brüsszeli "ajándékszobában"

Egyre nagyobb a forgalom az európai parlamenti tisztségviselőknek adott ajándékokat gyűjtő helyiségben.

Az Európai Parlament brüsszeli székházában van egy szoba, melyet elzárva tartanak a kíváncsi tekintetek elől. A semmiféle felirattal nem jelzett, titkos szoba tele van diplomáciai ajándékokkal, amiket az uniós törvényhozók halmoztak fel az évek alatt. Az ajándékokat gondosan felcímkézték, és jelenleg ott porosodnak a rejtett helyiségben – írja a hirado.hu.

A Politico munkatársai engedélyt kaptak arra, hogy körbenézzenek, a leírásuk alapján a valóban pazar tárgyak mellett számos érdekes dolog is megtalálható a szobában. Az egyik szekrényben például egy tajvani karóra található, amelyet egy lengyel képviselő kapott. Drága borosüvegek, gyermekjátékok, vezeték nélküli fejhallgatók, könyvek, írószerek, különböző színes figurák sorakoznak a polcokon és a fiókokban.

A tárgyakat közel 15 évvel ezelőtt kezdték gyűjteni, azóta senki sem háborgatta a szobát. A tavaly év végén kirobbant korrupciós botrány ugyanakkor más megvilágításba helyezte ezeket az ajándéktárgyakat is. A Politico szerint a képviselők a Katargate-botrány fényében a korábbinál sokkal több ajándékot igyekeznek bejelenteni, ezért a raktárhelyiség hamarosan túl kicsi lehet.

2009 és 2014 között az uniós törvényhozók mindössze 15 ajándékot jelentettek be, ugyanakkor a mostani, 2019-ben kezdődött parlamenti ciklusban már 266-ot regisztráltak.

Ezek többségét Roberta Metsola parlamenti elnök hatalmas gyűjteménye teszi ki, aki az év eleje óta 170 ajándékot jelentett be, legutóbb például egy ukrán népi motívumokkal díszített inget, valamint egy díszdobozt a Harvard Egyetemtől.

A tárgyak akkor kerülnek a terembe, amikor a törvényhozók átadnak valamit, amit a parlament képviseletében kaptak. A jelenlegi, 2013-ban írt szabályok szerint a képviselőknek az ajándék átvételét követő hónap végéig van idejük bejelenteni és átadni azokat. A parlamenti adminisztráció ezután lefényképezi az ajándékokat, és egy rendszeresen frissített nyilvános online nyilvántartásba veszi őket. A szabályok szerint az uniós törvényhozók akkor tarthatják meg ezeket, ha bizonyítani tudják, hogy nem értékesek a parlament számára. Ebben az esetben akár az irodájukban is kiállíthatják az ajándékokat, ha az EP-elnök is áldását adja rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×