eur:
388.89
usd:
371.34
bux:
55649.46
2023. október 3. kedd Helga
Svéd katonák páncélozott járművel járőröznek a Svédország délkeleti részén fekvő Gotland szigetén lévő Visby közelében 2022. január 16-án. Svédország megerősítette a katonai jelenlétét a térségben a NATO és Oroszország közötti feszültségek miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Karl Melander

Példátlan katonai művelet kezdődik Svédországban – videó

Rádióüzenetben még azonnali mozgósítást is elrendelnek.

Körülbelül 26 ezer résztvevővel kezdődik meg hétfőn Svédországban az Aurora 23 nevű hadgyakorlat, mely az elmúlt 25 évben a monarchia legnagyobb katonai eseménye.

A résztvevő országok listája meglehetősen hosszú, rajta van az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Finnország, Lengyelország, Norvégia, Észtország, Lettország, Litvánia, Ukrajna, Dánia, Ausztria, Németország és Franciaország.

A tervek szerint április 17. és május 11. között zajló hadgyakorlat célja, hogy Stockholm katonai partnereivel együtt fokozza a biztonságot és megerősítse a skandináv ország műveleti képességeit – írja a magyarnemzet.hu.

A gyakorlatok során a svéd fegyveres erők gyakorlótereit és lőtereit fogják használni, de magánterületekre is kiterjednek majd. A svéd haderő közleményében arra is felhívták a figyelmet, hogy az utakon gyakrabban lehet majd látni katonai járműveket, valamint a fegyveres erők tagjait – teszi hozzá a lap.

Április 24. és május 11. között légi gyakorlatokra is sor kerül, melyeken harci repülőgépek és helikopterek is részt vesznek.

A hadgyakorlat részeként az említetteken felül rádióüzenetben rendelnek el azonnali mozgósítást. A gyakorlat során sugárzott üzenetben arra szólítják fel a lakosságot, hogy akik korábban kaptak behívólevelet, az abban szereplő utasítások szerint járjanak el.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×