eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. október 3-án közreadott kép Észak-Korea újabb rakétakísérletéről a Vonszan-öbölben október 2-án. A víz alatti platformról indított lövedék mindössze 450 kilométeres távolságban csapódott vissza a Japán-tengerbe, röppályájának tetőpontja ugyanakkor 910 kilométeres magasságban volt. A phenjani rezsim egy nappal azután hajtotta végre újabb rakétakísérletét, hogy Csö Szon Huj észak-koreai külügyminiszter-helyettes kedden bejelentette, országa kész szakértői szinten felújítani az Egyesült Államokkal kezdett, de több hónapja megszakadt atomleszerelési tárgyalásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea: újabb erődemonstráció

Két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki az északiak - közölte a dél-koreai hadsereg vezérkari főnöke

Az észak-koreai fővárostól, Phenjantól délre fekvő területről kilőtt rakéták 370 kilométert tettek meg, majd a tengerbe csapódtak Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül. A japán hadsereg szerint "szabálytalan" röppályán, legfeljebb 50 kilométeres magasságban repültek.

A japán hadsereg így azt az észak-koreai szilárd hajtóanyagú rakétát jellemezte korábban, amelyet az orosz Iszkander rakétarendszer mintájára terveztek, kifejezetten azért, hogy alacsonyan repülve kikerülje a dél-koreai rakétavédelmet. Észak-Koreának egy másik, hasonló rövid hatótávolságú rendszere is van, amely az amerikai MGM-140 taktikai rakétára hasonlít.

A két rakéta kilövését egy nappal a USS Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajónak a dél-koreai Puszanba érkezése előttre időzítették.

A szöuli védelmi minisztérium közleménye szerint a USS Nimitz hétfőn még a dél-koreai hadihajókkal közös gyakorlaton vett részt nemzetközi vizeken, mielőtt Puszanba indult.

Márciusban a hétfőivel együtt már a hetedik rakétakísérletet hajtotta végre Észak-Korea. A dél-koreai és a japán hadsereg a hétfői kísérletet a regionális békét fenyegető, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait súlyosan sértő provokációként ítélte el.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea a múlt héten fejezte be nagyszabású közös tavaszi hadgyakorlatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×