eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Túlélőket és áldozatokat keres egy seriffhelyettes az erős szél miatt felborult járművek között a Mississippi állambeli Rolling Forkban 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba.
Nyitókép: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államokban, áldozatok, súlyos károk

Miközben a katasztrófával egy nappal korábban sújtott Mississippi államban folytatódott a romok eltakarítása és a kutatás esetleges áldozatok, túlélők után, újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok délkeleti részén vasárnap.

Az újabb tornádó helyi idő szerint hajnalban csapott le Alabama és Georgia állam határvidékén, súlyos károkat okozva lakóházakban és üzletekben, valamint hivatali épületekben, több száz ember otthona vált lakhatatlanná. Egy helyi segélyszervezet közlése szerint az összeomlott épületekben emberek rekedtek.

Alabamában meghalt egy ember, akinek lakókocsiját emelte levegőbe a tornádó.

Az Atlantától délnyugatra fekvő Troup megye hatóságai arról számoltak be, hogy a vihar sok helyen letépte a villanyvezetékeket, és fákat döntött ki, a törmelék miatt járhatatlanná vált egy forgalmas autópálya. Arra kérték az embereket, hogy ne üljenek autóba.

A jelentések szerint egy tigris eltűnt a közeli hegyekben működő Wild Animal Safari állatparkból.

Mississippi államban a péntek éjszaka pusztító tornádó nyomán a hétvégén is folytatták a romok átkutatását és a takarítást. A legfrissebb adatok szerint a forgószél 25 ember halálát okozta, 55-en megsérültek, és mintegy 2000 otthon semmisült meg vagy károsodott.

Joe Biden elnök vasárnap reggel katasztrófahelyzetet hirdetett a Mississippi folyó torkolatvidékére, ami szövetségi források felhasználását teszi lehetővé a kármentesítésre és újjáépítésre. A Fehér Ház közleménye szerint a természeti katasztrófa által érintett magánszemélyek is jogosulttá válnak a segélyre. A Mississippi-deltavidék az Egyesült Államok legszegényebb régiói közé tartozik.

Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetes adatai szerint a péntek éjjeli tornádóban óránként 265-320 kilométeres sebességű maximális széllökéseket regisztráltak. A forgószél a legsúlyosabb károkat Rolling Fork kisvárosban okozta, amelynek jó része megsemmisült. Ott még vasárnap reggel sem volt áramszolgáltatás, a környékbeli települések is súlyos károkat szenvedtek.

Amory Mississippi, 2023. március 25.
Az autójára dőlt fát nézi egy nő a Mississippi állambeli Rolling Amory Mississippiben 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba.
MTI/AP/The Northeast Mississippi Daily Journal/Thomas Wells
Az autójára dőlt fát nézi egy nő a Mississippi állambeli Rolling Amory Mississippiben 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba. MTI/AP/The Northeast Mississippi Daily Journal/Thomas Wells
Amory Mississippi, 2023. március 25.
Megrongálódott gyár a Mississippi állambeli Rolling Amory Mississippiben 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba.
MTI/AP/The Northeast Mississippi Daily Journal/Thomas Wells
Megrongálódott gyár a Mississippi állambeli Rolling Amory Mississippiben 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba. MTI/AP/The Northeast Mississippi Daily Journal/Thomas Wells
Rolling Fork, 2023. március 25.
Súlyosan megrongálódott mobilotthonok a Mississippi állambeli Rolling Forkban 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba.
MTI/AP/Rogelio V. Solis
Súlyosan megrongálódott mobilotthonok a Mississippi állambeli Rolling Forkban 2023. március 25-én, miután tornádó pusztított a városban. A meteorológiai szolgálat közlése szerint a viharzóna óránként 113 kilométeres sebességgel haladt tovább keleti irányba. MTI/AP/Rogelio V. Solis

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×