eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
The terrible nuclear explosion with cloud height.
Nyitókép: KREMLL/Getty Images

Hová tűnt 2,5 tonna urán?

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség aggódik a mintegy 2,5 tonna természetes urán eltűnése miatt. Atomfegyver gyártására is alkalmas.

A bécsi székhelyű NAÜ közleménye szerint a hiányról Rafael Grossi főigazgató tájékoztatta a tagországokat szerdán. A NAÜ ellenőrei egy 2022-ről biztonsági okokból mostanra elhalasztott ellenőrzés keretében egy nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területen vizsgálódtak. A közleményben viszont nem árulnak el sok részletet, a pontos helyszínt sem.

Kedden "az ügynökség biztonsági ellenőrei megállapították, hogy tíz hordónyi, körülbelül 2,5 tonna természetes urán - uránérc-koncentrátum formájában - nincs a korábban bejelentett helyen" - közölte a NAÜ.

"Az ügynökség további lépéseket tesz, hogy tisztázza az anyag elszállításának körülményeit".

Az, hogy egy nyilvántartott anyagmennyiség hollétéről a NAÜ-nek nincs tudomása, sugárzási, valamint nukleáris biztonsági kockázatot jelenthet - áll a dokumentumban, s hozzáteszik, hogy az ellenőrzőcsoport helyszínre jutásához "komplex logisztikára" volt szükség.

A természetes uránt nem lehet azonnal felhasználni energiatermelésre, vagy atomfegyvergyártáshoz, mert a dúsítási folyamathoz általában gázzá kell alakítani a fémet, majd a szükséges koncentrációig tovább dúsítani centrifugában.

A természetes urán minden tonnája azonban, ha valaki a megfelelő technológiai eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik hozzá,

5,6 kilogramm fegyverminőségű anyaggá alakítható.

Ezért fontos megtalálni a hiányzó ércmennyiséget - hangoztatják szakértők.

Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető 2003-ban, az Egyesült Államok Irak elleni második háborúja kezdete után jelentette be, hogy országa atomprogramot indít el. Becslések szerint Líbia mintegy 1000 tonna uránium-oxid pogácsával rendelkezett. Az ellenőrök 2009-ben az utolsó dúsított uránmennyiséget is eltávolították az országból, de a szóban forgó természetes uránból viszonylag nagy mennyiség maradt Líbiában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×