INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

németország

ukrajna

támogatás

Portugál Leopard 2 harckocsi. Forrás: Twitter/Clash Report

Páncélos póker: váratlan fordulat az Ukrajnának ígért Leopardok ügyében

Infostart

Az Ukrajnának szánt Leopard harckocsikkal kapcsolatban a jelek szerint fordult a kocka. Az elmúlt hetekben Lengyelországgal az élen a partnerországok bírálták Németországot, hogy vonakodik a legkorszerűbb német gyártmányú páncélosok szállítására vonatkozó döntéstől, most viszont a jelek szerint már Berlin elégedetlen a NATO-partnerek készségével.

Január végén úgy tűnt, hogy tavasszal beindulnak a szállítások, miután a közös szövetségi döntéshez ragaszkodó Scholz-kormány is beadta derekát. Sőt az Ukrajnának nyújtandó segítség újabb részeként nem csupán arról döntött, hogy egy századnyi – 14 darab – Leopard 2 A6 típusú harckocsit küld, hanem összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét.

Összesen két zászlóaljnyi Leopard 2 harckocsiról van szó. Ráadásul a csomaghoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik. A Der Spiegel más források által is megerősített információi szerint azonban

több európai partner egyelőre adós a Leopardok szállítására vonatkozó konkrét ígérettel.

A német hetilap szerint a helyzet olyannyira kínos, hogy a kancellár személyesen is közreműködik a támogatás felgyorsítása ügyében.

Mind a kancellári hivatalban, mint a védelmi minisztériumban erősödik az aggodalom amiatt, hogy a partnerek többsége egyelőre még nem jelezte az Ukrajnának szánt Leopardok számát, sem pedig a idejét. A határidőt illetően az eredeti megállapodás a német hetilap szerint a szállítás március végéig történő lebonyolítását irányozta elő.

Az európai partnerek meggyőzése érdekében Boris Pistrorius védemi miniszter a múlt hét végén videokonferencián "unszolta" a szövetségeseket, de

a legkorszerűbb Leopard 2A6 típus szállítására konkrét ígéretet egyetlen országtól sem kapott.

Még azoktól a szövetségesektől sem, amelyek korábban – legalábbis sajtóértesülések szerint – konkrét számot, illetve időpontot említettek.

Az idézett források nem említették, hogy konkrétan melyik európai partnerről van szó. Annyit azonban elárultak, hogy mindenekelőtt olyan országok vonakodnak a szállítással kapcsolatos konkrét ígéretektől, amelyek korábban Ukrajna Leopardokkal történő támogatásának leghangosabb szószólói voltak.

Mindez berlini kormányforrások szerint erősítheti a kancellár aggodalmát, hogy a korábbi ígéretek mindenekelőtt Berlin elsődleges kötelezettségvállalásának kikényszerítését szolgálták. A Der Spiegel szerint mind a kancellár, mind védelmi minisztere napokkal ezelőtt egyfajta "páncélos pókerbe" kezdett. Mindketten észak-, illetve dél-európai partnereket igyekeztek rávenni arra, hogy a Leopardok szállítására vonatkozó konkrét ígéreteket tegyenek.

Nyitókép: Forrás: Twitter/Clash Report
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018