eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
HODENHAGEN, GERMANY - OCTOBER 17: Leopard 2 main battle tank of the German armed forces fires during a demonstration for Chancellor Olaf Scholz at the Bundeswehr army training center in Ostenholz on October 17, 2022 near Hodenhagen, Germany. Scholz has vowed to modernize Germanys armed forces with a special EUR 100 billion budget following Russias military invasion of Ukraine. (Photo by David Hecker/Getty Images)
Nyitókép: David Hecker/Getty Images

Már ismerkednek az ukránok a Leopard 2-es harckocsikkal

Németországban és Lengyelországban is.

A német hadsereg (Bundeswehr) megkezdte az orosz támadás ellen védekező ukrán erők támogatását szolgáló új kiképzési programját, amelyben a Leopard 2 típusú harckocsik használatát oktatják – jelentették be Berlinben.

A szövetségi védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az ukrán katonáknak szervezett kiképzési program helyszíne az Alsó-Szászország tartományi Munsterben működő harckocsizó-képző központ. A program március végéig tart.

A munsteri gyakorlótéren képeznek ki ukrán katonákat a Marder típusú páncélozott harcjármű használatára is, egy korábban elindított támogatási program keretében.

A német sajtóban megjelent beszámolók szerint

a világ legmodernebb és legerősebb harckocsijaként számon tartott Leopard 2 használatát tanuló ukrán katonák első csoportja a hét végén érkezett, a légierő (Luftwaffe) szállította őket Németországba Lengyelországból.

A német gyártmányú Leopard 2 használatát alapesetben több évig oktatják a Bundeswehrnél. Az ukrán katonáknak rövidített, 6-8 hetes tanfolyamot szerveztek, amelyen az alapismereteket adják át.

A szövetségi kormány február elején határozta el, hogy egy sor nehézfegyver-típus, köztük Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegek, Marder és Gepard páncélozott harcjárművek után 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsival is segíti a védekezést az orosz támadás ellen, és összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardok 2-esekkel támogató partnerországok erőfeszítéseit. A támogatási csomaghoz kiképzés, lőszer, szállítás és karbantartás is jár.

A napokban közölték, hogy a Bundeswehr állományából származó 14 harckocsit március végére készítik fel az ukrajnai bevetésre.

A kormány a napokban arról is döntött, hogy a modell elődjével, a Leopard 1 típusú harckocsival is támogatják az ukrán erőket. A tervek szerint száznál is több ilyen harckocsit juttatnak Ukrajnába.

Lengyelországban is hozzáfogtak

Az Ukrajnának átadandó Leopard 2 típusú harckocsikkal gyakorolnak a nyugat-lengyelországi Swietoszówban ukrán katonák, Andrzej Duda lengyel elnök és Mariusz Blaszczak kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter ellátogattak a kiképzés helyszínére.

Az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében elvégzendő kiképzés több mint egy hónapig tart a falunál, oktatóként lengyelek mellett kanadai és norvég katonák is részt vesznek benne - ismertette a helyszínen Andrzej Duda. Hozzátette: az ukrán katonák "egyenesen a frontról" jöttek a kiképzésre.

Az EUMAM Ukrajna keretében az ukrán katonák kiképzése több európai helyszínen, egyebek között Németországban is folyik - emlékeztetett Duda.

Mariusz Blaszczak a swietoszowi sajtóértekezleten megerősítette: folytatják azon nemzetközi koalíció összeállítását, amely a német gyártmányú Leopardokkal támogatja az orosz invázió ellen védekező Ukrajnát. Közölte:

Kanada már Lengyelországba szállította a tankokat, érkeznek norvég harckocsik is, valamint előrehaladottak a spanyol féllel ez ügyben folytatott tárgyalások.

Bejelentette: a Leopardok szállításáról kedden Brüsszelben értekeznek az Ukrajna védekezését támogató, több mint 50 országból álló csoport képviselői. A legnehezebb feladatot a harckocsialkatrészek utánpótlása jelenti, ennek megoldása a német hadiipart terheli - fejtette ki a lengyel tárcavezető.

Ukrajnának egyebek között a holland, a belga és a dán hadsereg készleteiből Leopard 1 A5 típusú harckocsikat küldenek. Lengyelország 14 Leopard 2 A4 típusú harckocsit, Németország pedig 14 Leopard 2 A6 típusút szállít Kijevnek. Boris Pistorius német védelmi miniszter múlt heti varsói nyilatkozata szerint az első, mintegy 31 harckocsiból álló Leopard 2 harckocsizászlóaljat a nyugati partnerek az idei év első három vagy négy hónapjában szállíthatnák Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×