eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Twitter

Eltűnik a brit uralkodó arca az ausztrál ötdollárosokról

Helyette az őslakosok kultúráját tükröző motívum lesz a bankjegyen.

Az ausztrál ötdollárosról lekerül a brit uralkodó portréja, helyébe az őslakosok kultúráját tükröző motívumot terveznek – közölte az ország jegybankja csütörtökön.

Az új ötdolláros bankjegyen a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó portréját nem az utóda, III. Károly arcképe váltja, hanem az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő új grafika. A bankjegy másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament lesz látható.

Ausztráliában II.Erzsébet királynő halála után újra felélénkült a vita az alkotmányos monarchia jövőjéről. Egy 1999-es népszavazáson egy szűk többség döntött arról, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén. A királynő halála után a kormány közölte: azért nem III. Károly portréja kerül automatikusan az ötdollárosokra, mert a néhai királynő a személyisége, és nem uralkodói mivolta miatt szerepelt a bankjegyen.

A jegybank eközben konzultál az őslakos csoportokkal az új bankjegyet díszítő motívumról, és

évekbe telik, amíg nyomtatni kezdik az új bankjegyeket.

Addig a jelenlegi ötdollárost használják.

Ausztrália 2001-ben változtatott a nemzeti himnuszán is, törölték a "fiatal és szabad" országra való utalást, mivel őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik. Az ötdolláros az egyetlen ausztrál bankjegy, amin II. Erzsébet portréja látható. A pénzérmékre az előírás szerint a brit uralkodó arcmása kerül, így az új érmékre III. Károly portréját nyomják.

Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség tizenkét további országának államfője, noha szerepe túlnyomórészt ceremoniális.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×