INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

ii. erzsébet

ausztrália

nagy-britannia

bankjegy

pénzérme

dollár

Eltűnik a brit uralkodó arca az ausztrál ötdollárosokról

Eltűnik a brit uralkodó arca az ausztrál ötdollárosokról

Infostart / MTI

Helyette az őslakosok kultúráját tükröző motívum lesz a bankjegyen.

Az ausztrál ötdollárosról lekerül a brit uralkodó portréja, helyébe az őslakosok kultúráját tükröző motívumot terveznek – közölte az ország jegybankja csütörtökön.

Az új ötdolláros bankjegyen a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó portréját nem az utóda, III. Károly arcképe váltja, hanem az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő új grafika. A bankjegy másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament lesz látható.

Ausztráliában II.Erzsébet királynő halála után újra felélénkült a vita az alkotmányos monarchia jövőjéről. Egy 1999-es népszavazáson egy szűk többség döntött arról, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén. A királynő halála után a kormány közölte: azért nem III. Károly portréja kerül automatikusan az ötdollárosokra, mert a néhai királynő a személyisége, és nem uralkodói mivolta miatt szerepelt a bankjegyen.

A jegybank eközben konzultál az őslakos csoportokkal az új bankjegyet díszítő motívumról, és

évekbe telik, amíg nyomtatni kezdik az új bankjegyeket.

Addig a jelenlegi ötdollárost használják.

Ausztrália 2001-ben változtatott a nemzeti himnuszán is, törölték a "fiatal és szabad" országra való utalást, mivel őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik. Az ötdolláros az egyetlen ausztrál bankjegy, amin II. Erzsébet portréja látható. A pénzérmékre az előírás szerint a brit uralkodó arcmása kerül, így az új érmékre III. Károly portréját nyomják.

Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség tizenkét további országának államfője, noha szerepe túlnyomórészt ceremoniális.

Nyitókép: Twitter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018