eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök egy Sao Goncalói-i kampányrendezvényen 2022. október 18-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva volt brazil elnök a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

Jair Bolsonaro egy időre az USA-ban marad

Jair Bolsonaro turistavízumot igényelt az Egyesült Államokban, több hónapig maradna.

Felipe Alexandre, a volt brazil elnök ügyvédje szerint a kérelmet még pénteken benyújtották. A volt államfő az elbírálás idejére az Egyesült Államokban marad.

"Szeretne egy kis időt magára fordítani, kitisztítani a fejét és kiélvezni néhány hónapig a turistáskodást az Egyesült Államokban, mielőtt eldöntené a további lépéseket" - ismertette Alexandre a Reuters hírügynökségnek e-mailen eljuttatott állásfoglalásában. "Rajta múlik, hogy felhasználja-e majd a (turisztikai vízum nyújtotta) teljes hat hónapot" - tette hozzá az ügyvéd.

Elsőként a The Financial Times című amerikai lap jelentett Bolsonaro vízumkérelméről. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője a megkeresésekre az ügyben azzal reagált, hogy a vízumokkal kapcsolatos dokumentumok bizalmasak.

  • Bolsonaro 48 órával mandátuma lejárta és baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva január elsejei hivatalba lépése előtt Floridába utazott.
  • Január 8-án a volt elnök több ezer szimpatizánsa megostromolta a brazil kongresszus, az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság fővárosi épületeit, majd behatolva fosztogatni és garázdálkodni kezdett, ezzel tiltakozva a választási eredmények ellen. A brazil legfelsőbb bíróság jóváhagyta, hogy vizsgálatot indítsanak Bolsonaróval szemben a történtekkel összefüggésben.

Nemrég az amerikai képviselőház 41 demokrata párti tagja felkérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy működjön együtt a zavargások ügyében indult brazil vizsgálattal, és vonja vissza Bolsonaro Egyesült Államokbeli tartózkodását lehetővé tévő vízumát.

Feltételezhetően Bolsonaro az állami vezetőknek és diplomatáknak fenntartott, 30 napos ott-tartózkodást lehetővé tevő "A" besorolású vízummal érkezett az országba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×