eur:
395.11
usd:
364.27
bux:
65634.8
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az amerikai légierő által közreadott képen a NATO Trident Juncture 2018 fedőnevű hadgyakorlatára készülve jégtelenítik az amerikai légierő egyik F-16-os harci gépét a svédországi Kallax légi támaszponton 2018. október 24-én. A Norvégiában másnap kezdődő, 31 ország 50 000 katonájának részvételével megrendezett művelet az utóbbi évek legnagyobb NATO-hadgyakorlata.
Nyitókép: MTI/EPA/Casey D Rodriguez

Együttesen letörték az ukrán vadászgépes álmokat

Az USA mellett két másik nagy ország is kategorikusan nemet mondott.

Az Egyesült Államok nem ad F-16-os harci repülőgépeket Ukrajnának - közölte Joe Biden. Az amerikai elnök Baltimore-ban egy építőipari eseményről távozva újságírói kérdésre válaszolva beszélt erről, és azt is közölte, hogy ellátogat Lengyelországba. Az út tervezett időpontjáról nem beszélt.

Az amerikai kormány múlt kedden jelentette be, hogy a legkorszerűbb harckocsikból, M1 Abrams-tankokból 31-et szállít Ukrajnának a következő időszakban. Ezt követően az ukrán kormány több illetékese ismételte meg, hogy Ukrajnának az önvédelemhez vadászrepülőkre is szüksége lenne, köztük F-16-osokra.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági bizottságának koordinátora pénteken egy sajtóbeszélgetésen az F-16-osok esetleges szállítására vonatkozó kérdésre azt mondta, ebben a témában nincs bejelentenivalója, de megjegyezte, hogy nem meglepő az ukrán fél F-16-osokra vonatkozó kérése. Érthetőnek nevezte azt ukrán szempontból, hiszen Kijev szeretne a lehető legnagyobb védelmi képességekkel rendelkezni. A fehér házi illetékes hozzátette, hogy az ukránokkal szinte minden nap tárgyalnak és konzultálnak a katonai képességeket érintő kérdésekről, amelyekhez az Egyesült Államok "a lehetséges mértékig együttműködő hangnemben áll hozzá".

Bár lapértesülések szerint vannak lobbizók a Pentagonban az amerikai vadászgép-szállításért, az elnök többedszer nyilatkozik tagadólag. Inkább más segítséget küldenek: az Egyesült Államok a múlt héten bejelentette, hogy 31 Abrams harckocsit szállít Kijevnek, míg az Egyesült Királyság és Németország is hasonló támogatást ígért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

A 2024-es orosz elnökválasztáson nem történt semmi váratlan, így még az sem meglepő, hogy Vlagyimir Putyin a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét tudhatja magáénak. De a borítékolható eredmény ellenére mit mutatnak a Google számai, mennyire foglalkoztatta Oroszországot és Ukrajnát, valamint a világ többi részét az orosz elnökválasztás, már ami a Google-kereséseket illeti? A Google Trends számaiból kiderült: aránylag nem Oroszországban volt legnagyobb az érdeklődés, azonban nem teljesen váratlan, melyik ország emelkedett ki leginkább.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×