eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Sergio Mattarella olasz államfő sajtóértekezletet tart a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. augusztus 22-én. Mattarella bejelentette, hogy augusztus 27-ig ad időt a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak, új kormánytöbbség nélkül választásokat ír ki. Az elnök második napja konzultál a parlamenti pártok vezetőivel egy új kormánytöbbség kialakításáról azt követően, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök lemondott.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Az olasz elnökkel tárgyalt Novák Katalin

Legfőbb témájuk a háború volt.

Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.

"Egyetértettünk abban, hogy a háború kirobbantásával Putyin átlépte a Rubikont. Mielőbbi közös célunk, hogy megállítsuk a háborút és végre béke legyen" - olvasható Novák Katalin Facebook-bejegyzésében.

A találkozón Novák Katalin elmondta, hogy a 150 ezer kárpátaljai magyar 150 ezer ok a mielőbbi béketeremtésre. Sergio Mattarella olasz elnök az ukrán kisebbségi törvény kapcsán megjegyezte, hogy amennyiben Ukrajna valóban csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, akkor fontos lesz a kisebbségek helyzetét mihamarabb rendeznie.

A megbeszélésen szó esett az energetikai kihívásokról is. Mint írja, Olaszország helyzete kedvezőbb Magyarországénál, de Magyarország is mindent megtesz, hogy mielőbb függetlenné váljon az orosz energiahordozóktól.

A két elnök nyugtázta, hogy a magyar-olasz kereskedelmi kapcsolatok egyre erősödnek, valamint szót ejtettek arról is, hogyan lehetne a fiatalok családalapítását még hatékonyabban segíteni. Az olasz elnök is határozottan kiállt az üldözött keresztények mellett, és jelezte, hogy Olaszország is a Hungary Helps-hez hasonló programot kíván bevezetni.

Határozottan egyetértettek a Nyugat-Balkán mihamarabbi európai uniós integrációjának és a csatlakozási tárgyalások felgyorsításának fontosságában. Az EU-nak nem szabad magára hagynia a térséget - hangsúlyozta Novák Katalin, aki meghívta Magyarországra az olasz elnököt.

A magyar államfő Sergio Mattarella meghívására utazott Rómába, ahol a köztársasági elnökkel négyszemközti és plenáris tárgyalást is folytatott. Novák Katalin kedden találkozott Ignazio La Russával, az olasz szenátus elnökével és Lorenzo Fontanával, a képviselőház elnökével is, szerdán pedig Giorgia Meloni olasz kormányfővel találkozik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×