eur:
393.26
usd:
367.56
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Paks2.hu

Szijjártó Péter: felgyorsítják Paks 2 építését az oroszok

A külügyminiszter Facebook-oldalán örömtelinek nevezte, hogy az orosz kormány is kiemelt fontosságot tulajdonít a paksi fejlesztésnek.

A New Yorkban tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Alekszander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével.

"Mindenekelőtt a paksi atomerőmű-beruházás állását tekintettük át. A mostani energia-válsághelyzet nyomán világossá vált, hogy azok az országok vannak igazán biztonságban, melyek képesek az igényelt energiamennyiségüket nagyrészt saját maguk előállítani" - írta bejegyzésében Szijjártó Péter.

Hozzátette: ezért hazánk számára kulcsfontosságú az új atomerőművi blokkok gyors megépítése. Beszámolója szerint

Alekszander Novakkal megállapodtak abban, hogy ahol csak lehet, gyorsítják a beruházást.

"Emiatt természetesen nem fogunk támogatni egyetlen olyan brüsszeli javaslatot sem, amely akár egy kicsit is nehezítené vagy netán ellehetetlenítené a magyar-orosz nukleáris együttműködést" - közölte.

A Paksi Atomerőmű villamosenergia-termelése (2000-2021) Forrás: MTI
A Paksi Atomerőmű villamosenergia-termelése (2000-2021) Forrás: MTI

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy áttekintették a földgázszállítás helyzetét. A jelenleg egyetlen 100 százalékon működő kelet-nyugat irányú vezetéknek, a Török Áramlatnak, valamint a hosszú távú szerződésünknek köszönhetően Magyarország földgázellátása folyamatos és zavartalan, naponta több mint 12 millió köbméternyi földgáz kerül leszállításra - írta Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×