eur:
393.03
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója látogatást tesz a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2021. augusztus 13-án. A Tesla első európai gyára várhatóan 2021 végén kezdi meg a működését.
Nyitókép: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul

Szaúdi szál - bíróságon vallott Elon Musk a "tőzsdei" tweetjei miatt

A Tesla tőzsdei kivezetése előtt írt Twitter-üzenetei megugrasztották az elektromosautós cég árfolyamát - beperelték a Tesla-részvényesek.

Elon Musk hétfői meghallgatásán kitartott amellett, hogy a szaúdi szuverén vagyonalap (PIF) támogatta őt elektromos autókat gyártó cége, a Tesla tőzsdei kivezetésében 2018-ban - derült ki a hétfői tárgyaláson.

A Tesla és most már a Twitter tulajdonosa ellen a Tesla részvényesei félrevezetés és anyagi károk okozása miatt indítottak csoportos polgári peres eljárást, miután Musk 2018-ban Twitter-üzenetben bejelentette szándékát a Tesla részvényeinek tőzsdei kivezetéséről.

Musk ekkor azt írta, 420 dolláros kivásárlási árfolyamon tervezi lebonyolítani az ügyletet. Pár nappal később nyilatkozatban erősítette meg, hogy a PIF többször is "javaslatot tett a Tesla magánkézbe vételére".

A bejelentést követően a Tesla részvényei igencsak megugrottak, pár nappal később azonban a cég tulajdonosa újabb Twitter-bejegyezésben közölte, hogy az ügylet mégsem fog megvalósulni.

Musk pénteken szólalt fel először a bíróságon. Ekkor elmondta, hogy noha szerinte a Twitter volt a legdemokratikusabb mód az üzenetközlésre, bejegyzései nem mindig voltak azzal a hatással a Tesla részvényeire, mint amire számított. "Csak azért, mert megosztottam valamit a Twitteren, az emberek nem fogják egyből elhinni azt és aszerint cselekedni" - fejtette ki.

Alex Spiro, Elon Musk ügyvédje múlt héten elmondta: az üzletember biztos volt benne, hogy a szaúdi támogatók mögötte állnak, a Twitter-bejegyzésekkel pedig a részvényeseket próbálta védeni a média különféle szivárogtatásaitól, jóllehet üzenetei "technikai pontatlanságokat" tartalmaztak.

Az ügyben kilenc főből álló esküdtszék fog dönteni arról, hogy Musk mesterségesen, szándékosan növelte-e a Tesla részvényeinek árfolyamát azzal, hogy hamis ígéretekkel bíztatta a befektetőket a részvények megvételére. Múlt májusban Edward Chen körzeti bíró kimondta, hogy Musk 2018-as bejegyzései "valótlanok és meggondolatlanok" voltak.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×