eur:
390.88
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Freilassing, 2015. szeptember 17.Illegális bevándorlók a szabadban alszanak az osztrák-német határ német oldalán fekvő Freilassingban 2015. szeptember 17-én. (MTI/EPA/Barbara Gindl)
Nyitókép: BARBARA GINDL

Hatéves csúcson az illegális bevándorlás Németországban

A rendőrség adatai szerint a múlt évben több mint 90 ezer ember jutott be illegálisan az országba. Egy évvel korábban 57 637 engedély nélküli határátlépőt regisztráltak.

A múlt esztendőben 91 986 személy lépte át illegálisan a német határt. Számuk hónapról hónapra növekedett: januárban még 4436 illegális határátlépő volt, októberben viszont már 13 ezer. Ráadásul ez a statisztika nem foglalja magában azokat, akiknek engedély nélküli belépését a hatóságok megakadályozták.

A hivatalos közlemény szerint a szövetségi rendőrség által közölt adatok alapján az illegális határátlépők száma hat év óta 2022-ben volt a legmagasabb. Mindezzel párhuzamosan a hatóságok szerint a múlt évben jelentős mértékben emelkedett azoknak az embercsempészeknek a száma, akik ellen a hivatalos szervek vizsgálatot indítottak. Míg 2021-ben 2132 ilyen eset volt, egy évvel később ez a szám 2728-ra emelkedett.

Ebből kiindulva a kormány fontolóra vette, hogy korszerűsíti azt a törvényt, amely szabályozza a szövetségi rendőrság feladatait, illetve hatásköreit.

Napokkal korábban hozta nyilvánosságra a szövetségi migrációs és menekültügyi hivatal azt a jelentését, amelyből kitűnt, hogy az elmúlt évben olyan sokan igényeltek menekültstátuszt az országban, mint legutóbb ugyancsak hat évvel korábban, 2016-ban. Az adatok szerint 2022. január eleje és december vége között

217 774-en folyamodtak ilyen státuszért, 47 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

A legtöbb hivatalos menedékkérő Szíriából érkezett, szám szerint 70 976. A szíriaiak után sorrendben az Afganisztánból, valamint Törökországból és Irakból érkezők voltak a legnagyobb számban azok, akik hivatalos kérelmet nyújtottak be.

Mintegy nyolcezret tett ki azoknak a Grúziából érkező menekülteknek a száma, akik első ízben folyamodtak menekültstátuszért Németországban.

A háború sújtotta Ukrajnából kereken egymillió menekült érkezett a múlt évben Németországba. Nekik nem kellett menekültstátuszért folyamodniuk, számukra ugyanis az irányadó európai uniós szabályozás alapján azonnali átmeneti védelem jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×