eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Bankautomata-támadássorozat Németországban: már 20 millió euró a zsákmány

Rekordot döntött Németországban tavaly a bankautomaták elleni támadások száma. A szövetségi bűnügyi hivatal szerint átlagban egy pénzautomata vált bűncselekmények áldozatává. A hatóságoknak a legfőbb fejtörést most az jelenti, hogy miként fékezzék meg a sorozatos robbantásokat. Tavaly csaknem húszmillió eurót tett ki a zsákmány.

Egy tavaly év végi jelentés szerint 2022-ben 450 bankautomatát robbantottak fel Németországban, ami rekordnak számít az ilyen jellegű bűncselekmények történetében. A Die Welt című napilap ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy 2020-ban 414-et, 2021-ben pedig "mindössze" 381 automatát robbantottak fel.

A tartományi belügyminiszterek ennek ellenére tartózkodtak kötelező intézkedések elrendelésétől, így a bankok továbbra is saját hatáskörben dönthetnek az automaták, illetve a pénz védelméről. Szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy változtak a bűnözők eszközei. Az elmúlt időszakban ugyanis a legtöbb támadást szilárd robbanószerrel követték el, míg a bűnözők korábban gázkeveréket használtak.

Ez pedig maga után vonja annak fokozottabb kockázatát, hogy a robbantás következtében járókelők sérülhetnek meg.

Az ARD televízió tudósítása szerint az idei esztendő az elmúlt napok hasonló merényletei nyomán nem sok jóval kecsegtet. Több tartományban sorra követték egymást a bankautomaták elleni támadások. A Rajna-Pfalz tartománybeli Kusel körzetében, valamint a bajorországi Aschaffenburgban történt robbantás. Az alsó-szászországi Heidekreisben a hét végén 24 órán belül bűnözők két automatát robbantottak fel. Hasonló támadások voltak az észak-rajna-vesztfáliai Dortmund, valamint a hesseni Wetzlar városában is.

Szakértők szerint a trend egyértelmű.

A robbantások száma hónapok óta fokozatosan növekszik.

A tavalyi rekord mindenképp aggodalomra ad okot. A bűnügyi hivatal szerint a 450-es számból arra lehet következtetni, hogy az ország egész területén egy éjszaka leforgása alatt több robbantás is történt. Volt olyan éjszaka is, amikor ismeretlen tettesek öt automata ellen követtek el támadást.

Rajna-Pfalzt tartomány bűnügyi hivatalának vezetője szerint a bűncselekmények gyanúsítottjai elsősorban Hollandiából, továbbá kisebb számban Franciaországból érkeznek. A két országban a pénzautomatákat különleges ragasztótechnikával, illetve festékrendszerrel szerelték fel, azzal a céllal, hogy a robbantással zsákmányolt pénz használhatatlanná váljon. A hivatali vezető szerint ezek az óvintézkedések még nem terjedtek el Németországban, amit a tettesek kíméletlenül kihasználnak.

A szövetségi bűnügyi hivatal által közölt adatokból kitűnt az is, hogy a tettesek elsősorban Németország nyugati felében garázdálkodnak. Egyedül Észak-Rajna-Vesztfáliában tavaly több mint 180 robbantásos támadást hajtottak végre pénzautomaták ellen, harminccal többet, mint a megelőző esztendőben. Rajna-Pfalz tartományban tavaly az egy évvel korábbihoz képest duplájára emelkedett a támadások száma.

A BKA szakértője szerint

a támadások növekedésének egyik fő oka az, hogy a németek szeretik a készpénzt.

Ez pedig maga után vonja azt, hogy a bűnözők is készpénzre vadásznak.

A támadások számának növekedéséhez hozzájárul az is, hogy a szövetségi köztársaság területén magas a bankautomaták száma, meghaladja az 55 ezret. Ennek következtében pedig a német automatákban jóval több a készpénz, mint a szomszédos országok esetében. Mindezt megerősíti, hogy

tavaly a tettesek az automatákból csaknem 20 millió eurót zsákmányoltak

Ami pedig a védekezést illeti, szakértők szerint a bankok számára ez egyfajta versenyfutás az idővel. Mivel változtak a támadási módok, és egyre több a "távolsági robbantás", a bankok fokozottabban kívánnak a videoellenőrzésre, továbbá a betörést jelző eszközökre támaszkodni. Ezenkívül a zsákmányolt pénzt használhatatlanná tevő festék-, illetve ragasztótechnikára is.

Probléma ugyanakkor az is, hogy túl sok az automata, mindez ahhoz vezet, hogy egyre több bank inkább leszereli azokat. Más pénzintézetek pedig éjszakára bezárják azt a helyiséget is, ahol az automaták vannak.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×