eur:
389.43
usd:
364.4
bux:
68311.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Védőmaszkos utas a Pekingi Nyugati pályaudvaron 2022. december 15-én. December 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat: megszüntette a kötelező járványtesztelést, és könnyített a karanténszabályokon, a pekingi hatóságok pedig két napja feloldották a belföldi turistautakat korlátozó tilalmat.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hao

Kína eltörölte az egyik legkínzóbb Covid-szabályt

Január nyolcadikától a külföldi beutazóknak sem kell már karanténba vonulniuk az országban.

Mindössze egy 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztre lesz szükség a Kínába való belépéshez: jelenleg öt napnyi hotelkarantént és három napnyi otthoni karantént írnak elő azok számára, aki meg akarják látogatni az országot.

A világ többi részétől közel három éven át elzárkózó Kína ezzel egyidejűleg a légitársaságokra vonatkozó járat- és utasszám-csökkentésről is lemond - írja a CNN.

Élet a zéró Covid után

A rendelkezés része Kína zéró Covid utáni nyitási politikájának, melyet decemberben az országban terjedő egyre erőteljesebb tiltakozások hatására indítottak el. A hirtelen hátraarc hatására az országban

gyógyszerhiány alakult ki a lázas megbetegedések esetén szedett gyógyszerekből, az egyébként is törékeny egészségügyi ellátórendszer túlterheltté vált, a kórházak pedig megtelnek betegekkel.

A lezárások és tömeges tesztelések megszüntetése után Kínában már otthonukban is karanténba vonulhatnak a betegek, és más megelőző intézkedéseket, köztük a kontaktkutatást is megszüntették az országban.

Sok családnak segítség ez

Kína 2020 márciusában zárta le határait a vírus terjedésének megelőzésére, akkor is izolációban tartva népét, amikor a világ szinte minden területén megnyitották a határokat. A külföldieket gyakorlatilag kitiltották, kivéve az üzleti utazókat és a családtagokat. Most arról beszélnek, hogy könnyebbé teszik a beutazást az országba számukra.

A friss intézkedések a külföldön tanuló kínaiak számára is segítség: azok, akiknek nem volt pénze repjegyre, karanténhotelre és tesztek sorozatára, akár három éve nem tértek haza. A hatóságok azt is megígérték, hogy a Kínából történő kiutazás lehetőségei is javulnak.

Kínában a közösségi platformokon üdvözlik a nyitást, a Ctrip utazásfoglaló weboldalon megtízszereződött a népszerű úti célokra irányuló keresések száma a hír bejelentését követően. Mások ugyanakkor azon elmélkedtek, mennyi fájdalmat jelentettek az eddig betartatott szigorú szabályok rengeteg családnak.

2020 márciusa óta Kína azon a szinten kezelte a koronavírust, mint a bubópestist vagy a kolerát: a szabályváltoztatások eredményeképp ma már úgy állnak hozzá, ahogyan a HIV-hez vagy a madárinfluenzához.

A betegség nevét is megváltoztatták új koronavírusos tüdőgyulladásról új koronavírusos fertőzésre,

mivel az omikron már igen ritka esetben okoz csak tüdőgyulladást.

Kína vezetői is jelezték, hogy jövőre a gazdasági növekedés pályájára szeretnének állni: fő fókuszuk jelenleg a megfelelő gyógyszerellátás elérése a kínai pandémia jelen szakaszában. Azt nem zárják ki, hogy a jövőben helyi intézkedésekre sor kerüljön a vírus miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×