eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Korou, 2016. november 18.Az Európai Űrügynökség, az ESA által közreadott képen a levegőbe emelkedik egy Ariane 5-ös hordozórakéta a Galileo FOC M6 európai navigációs műholdrendszer elemeivel a fedélzetén a koroui Guyana Űrközpont kilövőállásáról Francia Guyanán 2016. november 17-én. (MTI/EPA/ESA/Stephane Corvaja)
Nyitókép: MTI/EPA/ESA/Stephane Corvaja

Lengyelország francia felderítő műholdakat vásárol

A lengyel hadsereg két megfigyelőműholdat szerez be Franciaországtól, az erről szóló szerződést Varsóban írta alá a két ország védelmi minisztere.

A megállapodásról Mariusz Blaszczak, a varsói védelmi tárca vezetője elmondta: a francia Airbus cég optikai technológiájával rendelkező két műholdat a lengyel hadsereg 2027-ig szerzi be. Már a szerződés aláírását követően viszont elérhetővé válnak Lengyelország számára a francia műholdhálózat által nyert adatok - tette hozzá a lengyel politikus.

Közölte, hogy a műholdas megfigyelés növeli a lengyel hadsereg elrettentő képességeit, és bővíti a katonai és civil riasztórendszer lehetőségeit is.

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter pedig a NATO keleti szárnyának erősítésével hozta összefüggésbe a tervezett beruházást. Egyúttal bejelentette: szerdán Kijevben, Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel találkozik, és

az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, egyebek mellett a katonák kiképzéséről egyeztet vele.

A lengyel védelmi tárca közleménye szerint a két műhold és a Lengyelországban telepítendő fogadóállomás a francia-lengyel műholdhálózat keretében fog működni. A műholdak pixelenként 30 centiméteres felbontású képek továbbítását teszik majd lehetővé. A lengyel-francia hálózaton belüli működésük pedig a Föld sokkal nagyobb területének megfigyelését teszi lehetővé, mint amilyenre egy ország önmagában volna képes.

A miniszterek a kétoldalú együttműködésről, valamint a nemzetközi formátumokban - a NATO-ban, az Európai Unióban és a visegrádi csoportban - folytatott katonai együttműködésről is tárgyaltak Varsóban. Napirenden szerepelt a közép-európai térség biztonsági helyzete is, ezen belül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna támogatása.

Címlapról ajánljuk

"A közel-keleti konfliktusból is könnyen lehet világháború" - mondta Menczer Tamás

Magyarország békéjének, biztonságának és békepártiságának megőrzése folyamatos küzdelem - jelentette ki a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben a közel-keleti háború veszélyeiről is beszélt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Szombaton megindult a Irán beígért támadása Izrael ellen. Az offenzívában rakéták százait indították a zsidó állam területe ellen, ám azokat a légvédelem semlegesítette. Teherán bejelentette, hogy a több mint 200 drónt és rakétát lőttek ki, ezzel pedig az ügyet lezártnak tekintik. Nem ért ezzel egyet a jeruzsálemi vezetés, amely megtorlásról beszél. Az Egyesült Államok is hozzájárult a támadás elhárításához, több eszközt is kilőttek a Jordánia valamint Szíria felett. Cikkünk folyamatosan frissül a legfrissebb eseményekkel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 14. 19:06
×
×
×
×