eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump volt amerikai elnök az America First Policy Intézet America First Agenda Summit című rendezvényén Washingtonban 2022. július 26-án. Trump most először szerepelt a nyilvánosság előtt az amerikai fővárosban azóta, hogy távozott hivatalából.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Bíróság elé állíthatják a volt amerikai elnököt

Másfél éves nyomozás után vádemelést javasol Donald Trump ellen a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság.

18 hónapnyi vizsgálat után hivatalos vádemelési javaslatot tett az igazságügyi minisztériumnak a washingtoni Capitolium ostromának körülményeit tisztázni hivatott kongresszusi bizottság – írja a telex.hu a New York Times-ra hivatkozva.

Ez azonban még nem kötelező érvényű döntés. A potenciális vádak: lázadás szítása, összeesküvés az alkotmányos rend ellen és a kongresszus munkájának akadályozása. A bizottság az exelnök öt közeli szövetségese ellen is vádemelési javaslattal élt, ők Mark Meadows, az utolsó elnöki kabinetfőnöke, Rudolph Giuliani, az ügyvédje, illetve John Eastman, Jeffrey Clark és Kenneth Chesebro, szintén jogászok.

Az amerikai történelemben még soha nem volt példa arra, hogy egy korábbi elnök ellen büntetőügyi vádat emeljenek,

pláne nem ilyen súlyosat. Elvileg hosszú börtönbüntetés is lehet a büntetés, ha a bíróság elítéli Trumpot és társait – bár egyelőre még maga a vádemelés sem történt meg.

A 2020-as elnökválasztás után Trump sokáig nem volt hajlandó beismerni a vereségét és a híveit addig tüzelte, míg január 6-án egy békésnek induló tüntetés a Capitolium megrohamozásába fajult; a zavargásban többen meghaltak. A bizottság azt vizsgálta nagyon hosszan és alaposan, hogy mindezekért Trump közvetlenül vagy közvetetten felelőssé tehető-e – és több száz tanú kihallgatása, illetve fehér házi dokumentumok átvizsgálása után arra jutottak, hogy igen.

Arról, hogy végül is bíróság elé állítják-e az ex-elnököt az igazságügyi minisztériumnak kell döntenie.

Mindenesetre Donald Trump már bejelentette, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson, ahol a republikánus előválasztáson Ron DeSantis floridai kormányzó tűnik a legerősebb ellenfelének. Trump esélyeit nemcsak ez a vizsgálat rontja, hanem az is, hogy nemrég kongresszusi döntés született, amely szerint nyilvánosságra kell hoznia az adóbevallását, aminek a titkosságához évek óta foggal-körömmel ragaszkodik.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×