eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Donald Trump volt amerikai elnök Mehmez Oz republikánus szenátusi képviselőjelölt választási kampányrendezvényén a Pennsylvania állambeli Latrobe városban 2022. november 5-én. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Donald Trump a vádemelési javaslatról: „ami nem öl meg, az erősebbé tesz”

Négy pontban javasol vádemelést Donald Trump volt amerikai elnök ellen az úgynevezett január 6. bizottság, amely a Trump-hívőknek a Kongresszus elleni támadását vizsgálta. Az exelnök ellenfelei, a demokraták azonnal üdvözölték a javaslatot. Ő maga azt mondta: ettől csak erősebb lesz.

Donald Trump újabb mérföldkövet ért el. Ő volt az első amerikai elnök, aki ellen nem egy, hanem két vádeljárás is indult a Kongresszusban. Most, szintén első ízben ő lett az első exelnök, akinek esetében egy kongresszusi bizottság azt javasolta az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak, hogy emeljen vádat ellene. Nem is egyet, hanem négyet: lázadás szítása, elősegítése és támogatása, hivatalos procedúra akadályozása, szövetkezés az Egyesült Államok meglopására, szövetkezés hamis tanúzásra.

A 2021. január 6-i capitoliumi attakban az épületbe betörő Trump-hívők – köztük az ikonikus Sámán – nemcsak randalíroztak, de politikusokat próbáltak „levadászni”. A támadás nyomán 5 ember halt meg, egyikük sem volt törvényhozó.

Tudósítók megjegyzik, hogy

az Igazságügyi Minisztériumnak nem kötelező követni a kétpárti bizottság ajánlását, ami inkább jelképes.

Maga Donald Trump látszólag félvállról reagált: „Ezek az emberek nem értik, hogy amikor értem jönnek, akkor a szabadságszerető emberek kiállnak mellettem. Ez erősebbé tesz. Ami nem öl meg, az megerősít” – írta a közösségi médiában.

Annak ellenére, hogy a bizottság kétpárti, mintegy azt sugallva, hogy a republikánus Donald Trumpot saját pártjában sem tartják szalonképesnek az ostromban játszott szerepét, több republikánus azonnal bírálta az ajánlást.

Az ohiói Jim Jordan képviselő szóvivője például a The Guardian című lapnak válaszolva „pártos és politikai húzásnak” minősítette a bizottság lépését, amely szerinte nem válaszolt a képviselő sorozatos leveleire és aggályaira, amelyekben a bizottság átpolitizáltságát emlegette és megkérdőjelezte legitimitását.

A liberális lap által „az összeesküvés elméletek szélsőjobbos hívének” nevezett Marjorie Taylor Greene, georgiai republikánus képviselő azt a kommentárt fűzte hozzá, hogy Trumpot valójában azért akarják az igazságszolgáltatás elé állítani, mert

„a bizottság fél, hogy senki sem tudja legyőzni a 2024-es elnökválasztáson”.

Emellett lekommunistázta a testületet.

A demokrata képviselők viszont üdvözölték az ajánlást. „Trump lépései bűntettek az amerikai nép és demokráciánk ellen” – írta Pramiya Jayapal wasingtoni törvényhozó. Mások megjegyezték, a törvény senkivel sem kivételezik. A Capitolium ostroma miatt több, mint 900 ember ellen indult eljárás. Ha Trump ellen valóban vádat emelnek és elítélik, azzal elvágják a lehetőségtől, hogy részt vegyen a 2024-es elnökválasztáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×