eur:
389.4
usd:
363.28
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tálib fegyveres az afgán központi bank zárolt valuta-tartalékainak feloldását és a nemzetközi segélyek újraindítását követelő tüntetők mellett az amerikai nagykövetségnél Kabulban 2021. december 21-én. A radikális iszlamista tálibok augusztus 15-i hatalomátvételét követően az Egyesült Államok befagyasztotta a hozzávetőleg kilencmilliárd dollárra tehető vagyont, aminek következtében drasztikus devizahiány jelentkezett, s elszabadult az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok ára a dél-ázsiai országban. Az afgán költségvetés háromnegyedét finanszírozó nemzetközi segélyek leálltak. Ebből fakadóan a világ egyik legszegényebb országának számító Afganisztán gazdasága összeomlott.
Nyitókép: MTI/EPA

Tálibok ejtettek túszokat a pakisztáni terrorelhárító központban

A pakisztáni hatóságok tárgyalásokat kezdtek a terrorelhárítási központot elfoglaló és ott túszokat ejtő tálibokkal.

A tárgyalások megszervezését segítették a helyi törzsi elöljárók, valamint többen a túszejtők rokonai közül. A szóvivő szerint legalább egy terrorelhárítót megöltek a túszejtés során.

Az északnyugati Bannu régióban lévő központban a pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) több jelentős tagja tartózkodott az incidens kezdetén.

Hírszerzési forrásra hivatkozva a Reuters azt közölte, hogy

hat túszt ejtettek a tálibok, akik közül négyen a hadsereg, ketten pedig a terrorelhárítás kötelékébe tartoznak.

A túszejtők azt követelik, hogy biztonságosan átjuthassanak Afganisztánba - áll a TTP közleményében, amelyben hozzáteszik, hogy egyelőre nem kaptak "pozitív" választ a pakisztáni hatóságoktól.

A TTP, amely novemberben egyoldalúan felmondta a pakisztáni kormánnyal kötött tűzszünetet, az utóbbi hetekben intenzívebbé tette támadásait. A vasárnapi akció egy nappal azután történt, hogy a TTP saját állítása szerint négy rendőrt ölt meg a közelben. A szervezet végső célja, hogy átvegye az ország irányítását, és bevezesse a saját elképzelései szerinti iszlám törvénykezést.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×