eur:
394.96
usd:
371.73
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
A Biztonságosan át a télen című jelentéssel Olaf Scholz német kancellár, Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszter (b-j) a berlini kancellári hivatalban 2022. október 10-én. A független gazdasági szakértői bizottság által készített jelentés az orosz gázszállítások csökkenésére és az energiaárak emelkedésére tekintettel fogalmaz meg ajánlásokat a tél átvészelésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Fordított takarékosság: a német kormány 33 millió eurót költött az energiatakarékosság népszerűsítésére

Az ellenzék szerint a német kormánynak semmi sem drága, ha az energiatakarékosság népszerűsítéséről van szó. A koalíció viszont úgy véli, hogy mindez nélkülözhetetlen a lakosság meggyőzése érdekében. A kérdés az, hogy a különböző televíziós reklámok, illetve a hirdetések mennyire hatékonyak.

A napokban szólított fel az illetékes energiaellátási hatóság vezetője arra, hogy mindenekelőtt a gáz használata terén nagyobb takarékosságra van szükség. A tározók telítettsége ugyan teljes mértékben kielégítő, az elmúlt hetek sem hoztak dermesztő hideget, de a tél járhat még súlyos meglepetésekkel. Ezért pedig az eddiginél jobban kell takarékoskodni – hívta fel a figyelmet.

Ilyen körülmények között derült fény arra, hogy

a kormány eddig több mint 30 millió eurót költött a takarékosság népszerűsítésére,

ennek keretében mindenekelőtt televíziós reklámokra és különféle hirdetésekre. Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU ugyanakkor merő szemfényvesztésről beszél.

Az erről szóló adatokat a Die Welt, illetve a Der Spiegel szivárogtatta ki, és minderre egy ellenzéki képviselő érdeklődése nyomán derült fény. A kormány elismerte, hogy minderre november végéig csaknem 33 millió eurót fordított. "Nyolcvanmillióan együtt az energiafordulatért" – sürgette már a kampány hangzatos címe. Ezenkívül a kormány további csaknem egymilliót fordított arra, hogy saját, az energiaválság okozta terhek csökkentését célzó intézkedéseit népszerűsítse.

A CDU/CSU ugyanakkor bírálta az általa felettébb magasnak tartott kiadásokat. "A kormány több mint 32 millió eurót fordít a takarékossági kampányra, miközben nem rendelkezik hosszú távú koncepcióval az energiaellátás javítására, illetve az energiaforrások diverzifikálására" – fogalmazott Stefan Müller parlamenti frakcióvezető.

A konzervatív pártszövetség úgy értékelte, hogy egy ilyen kampány egyáltalán nem csökkenti egy esetleges energiaellátási csőd veszélyét.

Igazi megoldásokra, nem pedig drága szemfényvesztésre van szükség – hangoztatta a frakcióvezető.

Címlapról ajánljuk

Már a szlovák parlamentbe is bejutottak a medvék

Alkotmánytörvény helyett a természetvédelmi és a polgári védelmi törvény módosításával oldanák meg a túlszaporodott medvék jelentette problémát a szlovák politikusok. Veszélyeztetés esetén kilőhetnék a medvéket Szlovákiában, a parlament rövidített eljárásban dönthet a törvényjavaslatról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×