eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Biztonságosan át a télen című jelentéssel Olaf Scholz német kancellár, Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszter (b-j) a berlini kancellári hivatalban 2022. október 10-én. A független gazdasági szakértői bizottság által készített jelentés az orosz gázszállítások csökkenésére és az energiaárak emelkedésére tekintettel fogalmaz meg ajánlásokat a tél átvészelésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Fordított takarékosság: a német kormány 33 millió eurót költött az energiatakarékosság népszerűsítésére

Az ellenzék szerint a német kormánynak semmi sem drága, ha az energiatakarékosság népszerűsítéséről van szó. A koalíció viszont úgy véli, hogy mindez nélkülözhetetlen a lakosság meggyőzése érdekében. A kérdés az, hogy a különböző televíziós reklámok, illetve a hirdetések mennyire hatékonyak.

A napokban szólított fel az illetékes energiaellátási hatóság vezetője arra, hogy mindenekelőtt a gáz használata terén nagyobb takarékosságra van szükség. A tározók telítettsége ugyan teljes mértékben kielégítő, az elmúlt hetek sem hoztak dermesztő hideget, de a tél járhat még súlyos meglepetésekkel. Ezért pedig az eddiginél jobban kell takarékoskodni – hívta fel a figyelmet.

Ilyen körülmények között derült fény arra, hogy

a kormány eddig több mint 30 millió eurót költött a takarékosság népszerűsítésére,

ennek keretében mindenekelőtt televíziós reklámokra és különféle hirdetésekre. Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU ugyanakkor merő szemfényvesztésről beszél.

Az erről szóló adatokat a Die Welt, illetve a Der Spiegel szivárogtatta ki, és minderre egy ellenzéki képviselő érdeklődése nyomán derült fény. A kormány elismerte, hogy minderre november végéig csaknem 33 millió eurót fordított. "Nyolcvanmillióan együtt az energiafordulatért" – sürgette már a kampány hangzatos címe. Ezenkívül a kormány további csaknem egymilliót fordított arra, hogy saját, az energiaválság okozta terhek csökkentését célzó intézkedéseit népszerűsítse.

A CDU/CSU ugyanakkor bírálta az általa felettébb magasnak tartott kiadásokat. "A kormány több mint 32 millió eurót fordít a takarékossági kampányra, miközben nem rendelkezik hosszú távú koncepcióval az energiaellátás javítására, illetve az energiaforrások diverzifikálására" – fogalmazott Stefan Müller parlamenti frakcióvezető.

A konzervatív pártszövetség úgy értékelte, hogy egy ilyen kampány egyáltalán nem csökkenti egy esetleges energiaellátási csőd veszélyét.

Igazi megoldásokra, nem pedig drága szemfényvesztésre van szükség – hangoztatta a frakcióvezető.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×