eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én. A holland-német rakétavédelmi erők 2022 tavaszán telepítették a Patriot rendszert a NATO keleti erőinek erősítésére Oroszország ukrajnai katonai invázióját követően. A NATO többnemzetiségű rakétavédelmi munkacsoportja 240 német és 130 holland katonával tevékenykedik a támaszponton.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kedden kezdik telepíteni a németek a Patriotot Lengyelországban

Terepfelmérés után kiépítenek három rakétakilövő állomást.

Napokon belül megkezdheti a német hadsereg (Bundeswehr) Lengyelország légvédelmének megerősítését Patriot rakétavédelmi rendszerekkel – jelentették német hírportálok.

A beszámolók szerint a Bundeswehr szakértői már kedden megkezdik az amerikai gyártmányú rendszerek lengyelországi telepítéséhez szükséges helyszíni előkészületeket, közvetlenül az után, hogy a német szövetségi kormány és a lengyel kormány lezárja a segítségnyújtásról folytatott hivatalos egyeztetést.

A tervek szerint a német katonák először felmérik a terepet, majd kiépítenek három rakétakilövő állomást.

A német védelmi minisztérium novemberben ajánlotta fel a NATO keleti határvidékének védelmét szolgáló támogatást, miután az orosz támadás ellen védekező Ukrajna felől érkező rakéták csapódtak be Lengyelországban. Az ukrán határ térségében egy falunál, Przewodównál történt robbanásban két ember meghalt.

Varsó először azt kérte, hogy Németország inkább Ukrajnának küldjön Patriot-rendszert. Berlin nem értett egyet a javaslattal. Mariusz Blaszcszak, a lengyel szaktárca vezetője szerdán közölte, hogy ugyan csalódottan vették tudomásul a német elutasítást, magát a támogatást viszont elfogadják, és meg is kezdik az egyeztetést a légvédelmi rendszerek lengyelországi telepítéséről.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×