eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

A Kína-stratégián vitázik a német kormány két zöld kulcsminisztere

Nincs könnyű dolga a német gazdasági miniszternek. A zöldpárti Robert Habeck nem csupán az ellenzékkel, hanem a szabad demokrata pénzügyminiszterrel is küzd, és most az egyik legtekintélyesebb német gazdasági szervezettel is meggyűlt a baja. Sőt hírek szerint pártja vezetőjével, a külügyminiszter Annalena Baerbockkal sem harmonikus a viszonya.

Az elmúlt napokban gazdasági körökben megütközést keltett az a kiszivárgott tervezet, amelyet Robert Habeck minisztériuma dolgozott ki a Kínával kereskedő német vállalatok megzabolására. A dokumentumból feketén-fehéren kitűnt, hogy a miniszter célja a távol-keleti országtól való minél teljesebb gazdasági függetlenedés.

A tervezet abból indult ki, hogy Kína minden bizonnyal annektálja Tajvant, és az ennek nyomán várhatóan tovább éleződő nemzetközi feszültségre Németországnak fel kell készülnie. Az annektálás a jelentés szerint legkésőbb 2027-ben következik be, ekkor van ugyanis a kínai népi felszabadító hadsereg megalakulásának 100. évfordulója.

Az addig hátra lévő időben pedig erőfeszítéseket kell tenni a Kínával való gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok lazítása, továbbá annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsék Peking Németországgal szembeni zsarolási potenciálját. Mivel ez utóbbi a a dokumentum szerint elsősorban a Kínával együttműködő német vállalatok felhasználásával történhet, a minisztérium több intézkedést kíván életbe léptetni tevékenységükre vonatkozóan. Így elsősorban azt, hogy

rendszeres időközönként készítsenek jelentést tevékenységükről.

Előirányozza azt is, hogy a kínai cégekbe történő német beruházásokat a jövőben szigorúbban ellenőrzik. Távlatilag pedig azt tanácsolja, hogy szüntessék be az együttműködést, vonuljanak ki Kínából, és más országokba települjenek. Alternatívaként a minisztérium az ázsiai-csendes-óceáni térséget, Latin-Amerikát és Afrikát javasolja. Kilátásba helyezi továbbá a külgazdasági támogatások új alapokra helyezését

Az ARD közszolgálati televízió beszámolója szerint elsősorban a Német Kereskedelmi és Ipari Kamara (DIHK) tiltakozott a koncepció ellen. A külgazdaságért felelős kamarai elnök, Volker Treier a kiszivárgott jelentésben foglaltakat ártalmasnak nevezte.

A kamara felháborodottan reagált annak kapcsán is, hogy információi szerint az Annalena Baerbock által vezetett külügyminisztérium külön, saját Kína-stratégiát dolgozott ki.

A gazdaságot rendkívüli módon aggasztja a Kína-stratégiára vonatkozó több vágányú kommunikáció – hangsúlyozta Volker Treier.

Utalt továbbá a távol-keleti ország jelentőségére a német gazdaság számára. Az elnök hangsúlyozta, hogy a Kínában tevékenykedő német vállalatok jelentési kötelezettségeinek növelése, illetve tartalmi bővítése

mérgezi a stabil üzleti kapcsolatokat és a tervezés biztonságát.

Különös tekintettel a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban amúgy is fennálló súlyos kihívásokra, az ilyen jellegű vita rendkívül időszerűtlen – szögezte le a DIHK vezetője.

Ami pedig a külügyminisztériumi Kína-stratégiát illeti, értesülések szerint felettébb kritikus koncepcióról van szó. A két, egyaránt zöld párti politikus által vezetett minisztérium között azonban semmilyen egyeztetés nem történt.

Az ARD kormánykörökből szerzett információi szerint ennek oka az, hogy a gazdasági és a külügyminiszter között konkurenciaharc zajlik amiatt, melyikük legyen a párt kancellárjelöltje a 2025-es parlamenti választásokon.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×