eur:
393.15
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Joe Biden amerikai elnök (b) és Emmanuel Macron francia elnök a washingtoni Fehér Házban adott állami díszvacsora kezdetén 2022. december 1-jén. Emmanuel Macron államfőként másodszor tesz hivatalos látogatást az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Consolidated News Photos/Pool/Chris Kleponis

Joe Biden: ha Vlagyimir Putyin a háború befejezéséről akarna beszélni velem, szívesen meghallgatnám

Az amerikai elnök ezt azon a vacsorán mondta, amelyet Emmanuel Macron francia államfő tiszteletére adott Washingtonban.

Elnökként Joe Biden most adott először hagyományos fehér házi díszvacsorát külföldi állami vezetőnek. Az amerikai elnök ismét elmondta, hogy a két ország együtt áll ki az elnyomással és az igazságtalansággal szemben, és egymásra szövetségesként és barátként tekint.

A vacsorát, amelyen mintegy négyszáz vendég vett részt, a Fehér Ház kertjében felállított hatalmas sátorban rendezték meg. Az eseményen fellépett Jon Batiste New Orleans-i zenész, akinek művészetére egyaránt hatott az amerikai és a francia kultúra.

Az amerikai elnök ezt megelőzően fehér házi irodájában tárgyalt francia hivatali partnerével. A közös sajtóértekezleten Joe Biden kijelentette:

e pillanatban nincs terve arra, hogy beszéljen az orosz elnökkel, de készen áll erre, ha Vlagyimir Putyin arról akar vele beszélni, hogy miként vessenek véget az ukrajnai háborúnak.

Emmanuel Macron a tájékoztatón arról beszélt, hogy ha Ukrajna kidolgozza egy békemegállapodás feltételeit, akkor ő hajlandó tárgyalni Vlagyimir Putyinnal. Előtte, az ABC televízió reggeli műsorának adott interjújában még azt mondta: a következő napokban szándékozik beszélni az orosz elnökkel.

Macron szerdán érkezett háromnapos hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba, pénteken New Orleansba látogatott el.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×