INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

ebesz

ukrajna

ukrajnai háború

Résztvevők az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának ülésén Lódzban 2022. december elsején.

EBESZ: az ukrajnai háború megállítása a legfőbb cél

Infostart / MTI

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét

A szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciája pénteken zárult a lengyelországi Lódzban. Zbigniew Rau, a leköszönő soros elnökséget képviselő külügyminiszter beszédében kiemelte: az EBESZ akkor folytathatja sikeresen a munkáját, ha "minden tagállam, a jövőbeni tagok és minden békeszerető ország" betartja az 1975-es helsinki záróokmányt és az EBESZ 1990-es Párizsi Chartáját.

Rau szerint a következő évek "rendkívül nehezek" lesznek az EBESZ számára a kiszámíthatatlan európai katonai helyzet miatt. Nem lehet előrehaladásra számítani, amíg az ukrajnai háború nem rendeződik "a nemzetközi jognak és az ukrán nép akaratának teljes tiszteletben tartásával" - hangsúlyozta Rau.

A soros elnökséget átvállaló Bujar Osmani észak-macedóniai külügyminiszter

"viszonylag rendhagyónak" minősítette a lódzi konferenciát.

Rámutatott: politikai döntés Lódzban nem született, közös dokumentumot a külügyminiszterek nem adtak ki, mindazonáltal megvitattak több, a szervezet számára fontos kérdést.

A tagállamoknak most a háború megállítására kell összpontosítaniuk, és arra, hogy "szilárd talajt teremtsenek az együttműködéshez" - húzta alá Osmani. Hozzátette:

meg kell állítani az Ukrajna elleni orosz agressziót, ez lesz a most kezdődő EBESZ-elnökség egyik legfontosabb célja.

A lódzi külügyminiszteri ülésen a szervezet több mint ötven államából érkező küldöttségek vettek részt, összesen mintegy kétszáz ember. Köztük volt Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár is.

Lengyelország nem adott vízumot Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, Oroszországot az ülésen Alekszandr Lukasevics állandó EBESZ-nagykövet képviselte. Hasonló szinten képviseltette magát Fehéroroszország is.

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Roman Zawistowski
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018