eur:
393.03
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter kicseréli a dokumentumokat a két ország közötti beruházásvédelmi megállapodás és szándéknyilatkozat, valamint a régióközi együttműködés előmozdításáról szóló egyezmény aláírását követően Minszkben 2019. január 14-én.
Nyitókép: MTI/KKM/Burger Zsolt

Meghalt a fehérorosz külügyminiszter

Meghalt Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter - jelentette szombaton a Belta állami hírügynökség.

A halál okát nem közölték. Makej 2012 óta volt a fehérorosz kormány külügyminisztere, előtte Aljakszandr Lukasenka kormányfő kabinetfőnökeként dolgozott.

Hivatali ideje alatt a Nyugat számos alkalommal bírálta Fehéroroszországot az ellenzék egyre durvább elnyomása, a vitatott választások és az ukrajnai háború során az orosz csapatok Fehéroroszországban való állomásozásának engedélyezése miatt.

Makej a hét elején Jerevánban részt vett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) konferenciáján, hétfőre pedig találkozót tervezett orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval.

A 2020-as fehérorosz elnökválasztás és az utána kitört tömeges tüntetések előtt Uladzimir Makej egyike volt azoknak, akik kezdeményezték az ország és a Nyugat kapcsolatainak javítását, és bírálta Oroszországot is.

A tiltakozások kezdetén azonban hirtelen változtatott álláspontján, azt állította, hogy a tüntetéseket nyugati ügynökök szítják.

Két hónapja Makej védelembe vette Fehéroroszország álláspontját az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

"Fehéroroszországot az agresszor szövetségeseként, sőt a konfliktus részeseként említik. Azt mondjuk, amit eddig is: Fehéroroszország sosem támogatta a háborút, de árulók sem vagyunk! Kötelezettségeink vannak szövetségeseinkkel szemben, és szigorúan követjük most és a jövőben is azoknak a nemzetközi szerződéseknek a szellemét és szövegét, amelyeknek részesei vagyunk" - mondta.

"Megdöbbentettek bennünket a Fehérorosz Köztársaság Külügyminisztériumának vezetője, Uladzimir Makej haláláról szóló hírek. Hamarosan közzétesszük a hivatalos részvétnyilvánításunkat" - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegramon.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×