eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Óvatosan az alkohollal és a szexszel – katari viselkedési kódex a külföldi szurkolóknak

Nem lesz könnyű dolguk a vasárnap kezdődő katari labdarúgó-világbajnokságra látogató külföldi turistáknak. Az öböl menti országban egyedül a futballt élvezhetiik, a stadionokon kívül jócskán lesz mire odafigyelniük. Erre figyelmeztet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség is, amely a külföldi szurkolók számára valóságos magatartási bédekkert készített.

Ez a torna számos vonatkozásban egyedülálló a FIFA elnöke szerint. Erre hívta fel a figyelmet Gianni Infantino a szurkolók számára készített hivatalos ajánlásában. Hangsúlyozta, hogy a vébére érkező külföldi szurkolóknak egy sor helyi viselkedési szabályt, illetve szokást kell tiszteletben tartaniuk.

A konzervatív muszlim országban a törvények megszegéséért szigorú büntetés jár. Az alkohol az országban gyakorlatilag tilalmi listán van, ennek ellenére néhány nagyobb szállodában hozzá lehet jutni. A FIFA korábban közbenjárt annak érdekében, hogy az alkoholtilalmat a stadionokban és azok környéké enyhítsék, a helyi hatóságok azonban végül elutasították ezt.

Ugyanakkor a sört állítólag engedélyezik majd a főváros, Doha egyik legnagyobb központi parkjában, az al-Bidda parkban, amelyet a szurkolók egyfajta gyülekezési helyeként jelöltek ki.

Értesülések szerint az élvezet nem lesz olcsó, egy félliteres korsó átszámítva 13 eurót kóstál majd.

A kábítószereket illetően azonban nincs semmi könyörület.

Betiltott a kannabisz is, í törvény megszegőire kiutasítás, magas pénzbüntetés vagy hosszú börtönbüntetés vár, a kábítószerrel való kereskedés esetében pedig akár halálbüntetés is.

A gyógyszereket szedő beutazóknak előzetesen tisztázniuk kell, hogy azok Katarban engedélyezettek-e.

A nyilvánosság előtt a csók minden fajtája szigorúan tilos.

Azt azonban a hatóságok általában megtűrik, hogy nem azonosneműek kézen-fogva járjanak.

A ZDF szerint a német külügyminisztérium külön is figyelmeztetett arra, hogy a házasságon kívüli nemi közösülés tilos, és súlyos büntetést vonhat maga után. A homoszexuális kapcsolatok szintén betiltottak a világbajnokságot rendező országban. A helyi hatóságok ugyanakkor nem sokkal a megnyitó előtt engedélyezték, hogy világbajnokságra érkező, de házasságot nem kötött, valamint az azonos nemű párok egy szobában lakhassanak.

A közelmúltban Dohában járt Nancy Faeser német belügyminiszter katari partnerétől állítólag garanciákat kapott valamennyi német szurkoló biztonságát illetően. Néhány nappal később viszont Németországban nagy felháborodást váltott ki a világbajnokság katari nagykövetének egy német lapban megjelent interjúja, amelyben a homoszexualitást az elme megbetegedésének nevezte

A figyelmeztetések közé tartozik az is, hogy a muszlim országba minden fajta vallási könyv, továbbá pornográf kiadvány bevitele a legszigorúbban tilos. Továbbá ajánlatos bizonyos, a szexhez használt segédeszközök otthon hagyása is.

Végezetül a viselkedési kódex utal arra is, hogy

a nők számára fátyol, illetve más lepel viselése nem kötelező.

A női szurkolók számára azonban ajánlják, hogy legalábbis a középületekben "erkölcshöz illően" öltözzenek, azaz a vállat és a térdet is fedjék el.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×