eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma
Újoncok szeretteiktől búcsúznak egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 5-én. Az Ukrajna elleni háború miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, ez a védelmi minisztérium szerint mintegy 300 ezer embert érint Oroszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Washington: titkos mozgósításra készülnek az oroszok

Amerikai hírszerzési források szerint újabb, ezúttal nem nyilvános sorozások lehetnek Oroszországban.

Az egyik amerikai kutatóközpont, az Institute for the Study of War (ISW) azt állítja, hogy a szeptemberben elrendelt részleges mozgósítás nem érte el a célját. Óriási pánikot és menekülést kiváltó részleges intézkedés után két hónappal sem tudott fordítani Oroszország az ukrajnai háború számára kedvezőtlen menetén, Sőt a legtöbb, fontos hadszíntéren változatlanul vesztésre állnak - írja a vg.hu.

Az ISW úgy tudja: több csatornán is arról értekeznek az orosz katonai vezetők, hogy a Kreml egy második sorozási hullámra készül,

de ezt már teljesen titokban kezelik, elkerülvén az újabb pánikot.

A hírek szerint több nagyvárosban is elkezdték már kiosztani az újabb behívókat, a legtöbben olyan papírt kaptak, amelyen januári dátum szerepel a behívón, amely azért érdekes, mert maga Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozott úgy, hogy október 31-el lezárult a mozgósítás.

Az amerikai katonai elemzők ugyanakkor úgy látják

csak porhintés volt és Moszkvának esze ágában sem volt valóban lefújni a mozgósítást,

amely titokban azóta is tart. Ráadásul Putyin nem is írt alá lezáró rendeletet, vagyis az eredetileg elrendelt parancs továbbra is érvényben van.

Így ugyanis elkerülhetőek a már említett tömegjelenetek és az olyan esetek nyilvánosságra kerülése, amikor például halottakat hívtak be harcolni a háborúba. Az újabb és újabb katonákra pedig azért van szükség, mert az orosz veszteségek egyre súlyosabbak a jelentések szerint.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×